KOMENTAR DANA

Diplomatija na leru

Bosna sebi više ne može dozvoliti samo paradne diplomate

Piše: Erol AVDOVIĆ

3.3.2019

Kada je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo 27 visokih diplomata, opet su na vidjelo izišli jad i bijeda nacionalno partiokratskog “političkog” sistema u našoj državi. Nažalost, na štetu svih bh. građana. Ta diplomatska sječa, koju su kumovali Milorad Dodik i Željko Komšić, a Šefik Džaferović aminovao, potvrdila je i jaz između one karijerne, ali slabo institucionalizirane, i ove druge diplomatije namještaljki i podvala.

Sad znamo i koliko je duboka ta dubioza bh. države. Čast opet izuzecima, mnogi su predstavnici BiH u inozemstvu često “lični” emisari šefova stranaka, koji ih opetovano šalju na te lukrativne poslove. Oni, ipak, primaju visoke plaće, ma koliko ti stranački diplomati javno kukaju kako “ne mogu kraj s krajem sastaviti”, ali nastavljaju živjeti u luksuznim stanovima i uz mnoge druge plaćene (porodične) troškove i reprezentaciju.

Ako se baš zapne, novinarima bi bilo lako napraviti katalog tih “probranih” imena, koja okrenu po jedan krug na nekoj svjetskoj destinaciji pa se onda, nakon kraćeg boravka u Sarajevu, iznova vrate u Njujork, Brisel ili drugdje. Čak i u treći mandat, sve roneći krokodilske suze kako im je teško – aman, zaman?!

Nasreću ili razočarenje, sve se već uglavnom zna. Što je najgore, ti isti na ta mjesta ne dolaze zato što su najbolji. S ovakvom obrazovanom bh. dijasporom sigurno je puno boljih i korporativno iskusnijih. Ali, ovi drugi nemaju amidže i stričeve, daidže i ujake ili mame koje mogu otići na kaficu kod supruge šefa stranke da bi im kćerka postala, recimo, ambasadorica u Japanu.

Zato bi i trebalo napraviti novu bosansku listu ovih drugih profesionalaca i „dijasporaca”, bez porodičnih i stranačkih veza, ali ponegdje već i svjetski priznatih imena. Da ne govorimo o znalcima iz drugih branši, uključujući, naravno, i novinare, svih onih, koji mogu, žele i spremni su da služe BiH. A ne da Bosna služi njima!

Bosna sebi više ne može dozvoliti samo paradne diplomate, koji uglavnom šute i ne talasaju u svjetskim forumima, bez stava, kao dio “glasačke mašine”, čekajući samo na instrukcije iz stranačke centrale, iako su, načelno, u svijet poslati da predstavljaju sve građane BiH. Jednostavno, mora se raditi drugačije ako se žele drugačiji rezultati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.