LIČNOST DANA

Fudbalski vizionar

U 67. godini objavio kraj velike trenerske karijere

Van Gal: Simbol romantičnog fudbala

Piše: N. C.

19.3.2019

Luis van Gal (Louis van Gaal), legendarni holandski fudbalski vizionar, u 67. godini i zvanično je objavio kraj velike trenerske karijere. Tri godine nakon odlaska iz Mančester junajteda, Van Gal je odlučio da mu je dosta fudbala, te je tako ispunio obećanje koje je dao supruzi, da će vrijeme u mirovini provoditi zajedno. 

Slavni Holanđanin u karijeri je vodio Ajaks, u dva navrata Barcelonu, AZ Alkmar, Bajern, Mančester junajted te reprezentaciju Holandije. Ukupno je s klupe vodio 888 utakmica u kojima je zabilježio čak 536 pobjeda.

Najveće uspjehe Van Gal je imao sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada je s Ajaksom osvojio naslov prvaka Evrope, 1995. godine. Cijele te sezone klub koji je vodio ovaj stručnjak nije izgubio nijednu utakmicu! Sljedeće sezone ponovo je igrao finale Lige prvaka, izgubivši od Juventusa.

Van Gal je osvajao naslove prvaka u tri države, Holandiji, Španiji i Njemačkoj, te je proglašen najboljim trenerom Evrope i svijeta 1995. godine, a upravo je njegov Ajaks predstavljao jedan od posljednjih simbola romantičnog fudbala.

Luis van Gal rođen je 8. avgusta 1951. u Amsterdamu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.