KOLUMNA

Demokratska fronta – uvreda zdravog razuma

Kako nevjerovatno moraš biti drzak da bi bio kontradiktoran koliko je predsjedništvo DF kontradiktorno

Piše: Feđa ISOVIĆ

30.3.2019

U svom saopštenju od nekidan, DF postavlja ujedinjenje ljevice kao strateški prioritet. Ma, dajte, bivši drugovi, molim vas, za koga nas držite? Meni se čini za idiote.

Priča o ujedinjenju ljevice koju nam serviraju je, usudio bih se reći, nevjerovatno bezočna. Isto kao da smo svi maloumni i retardirani. Nema dileme, deefovci nam plasiraju priču o ujedinjenju kako bi pokrili, zamaglili onu važniju odluku njihovog predsjedništva, odluku o koaliranju sa nacionalnim/nacionalističkim strankama.

Stanite, ljudi, ko je ovdje lud

Onda nam kao fol tvrde kako ulaze u vlast pod uslovima da se ispoštuju dva principa. Prvi je promjena Ustava i Izbornog zakona, a drugi aktiviranje MAP-a. Što se ova dva principa tiče, svaki bi ih ljevičar potpisao, ali i budali je valjda jasno da SNSD, HDZ i SDA ni na kraj pameti nemaju ideju o pravljenu vlasti koja će funkcionisati na tim principima.

Naravno, i deefovci to odlično znaju, ali eto, nekako misle da će narod popušiti foru, a moguće i da hoće. To je isto kao da su rekli: “Mi ulazimo u vlast sa jasnim principom da Bosna i Hercegovina bude Republika. To što nam pojedine nacionalističke stranke nikada to neće dopustiti, nije bitno. Bitno je da je to naš princip od koga ne odustajemo dok upravljamo dodijeljenim ministarstvima i resorima.”

Kako nevjerovatno moraš biti drzak da bi bio kontradiktoran koliko je predsjedništvo DF kontradiktorno. Prvo donose odluku o ulasku u vlast s nacionalnim strankama, a onda pozivaju na ujedinjenje ljevice. Pa, stanite, ljudi, ko je ovdje lud? Napuštate sve principe koje je gotovo pa ujedinjena ljevica kroz Bh. blok postavila, a onda, kao, pozivate na ujedinjenje? Ma, daj, bivši drugovi, razgulite.

Ne mogu vas drugačije gledati nego kao grobare  

U tom svom perfidnom saopštenju deefovci kažu: "Zapravo pozivamo sve političke organizacije, pojedince, prije svih one socijaldemokratskog opredjeljenja, na okupljanje, okrupnjavanje i zajedničko političko djelovanje, sa jednim vrlo jasnim i preciznim strateškim ciljem, a to je ujedinjenje ljevice u BiH.”

Ovdje je interesantan ovaj poziv koji se odnosi na “pojedince”. Prizivaju, faktički, pojedince iz SDP-a da im se pridruže u, kako oni kažu, “strateškom cilju ujedinjenja ljevice”. Upravo ste urnisali, srušili, a možda i zauvjek pokopali, ideju ujedinjenja, a sada nas pozivate da se ujedinimo? Nažalost, bivši drugovi, na vas u ovom momentu ne mogu drugačije gledati nego kao na grobare ujedinjenja ljevice koje je trebalo biti najvažnija politička sekvenca u budućnosti ove zemlje.

U svom saopštenju SDA pozdravlja odluku DF-a, nazivaju je zrelom političkom odlukom i dodaju kako je dio Bh. bloka kukavički odlučio pobjeći u opoziciju. Kao da su se skupa dogovarali šta da izjave, član predsjedništa DF-a izjavljuje kako je potez ulaska u vlast “hrabra državnička odluka”.

Dakle, DF je junački prihvatio ministarske fotelje i obećane resore te je herojski pogazio sve ljevičarske principe, pritom nanoseći snažan udarac ideji da ikada dođe do ujedinjenja ljevice, a SDP i NS su, eto, miševi koji su ukenjali gaće od mogućnosti da budu vlast. Ko se to prepao da bude vlast? Nermin Nikšić? Peđa Kojović? Uh, kakvo grandiozno lupanje po diviziji na kome bi im i Maksim pozavidio.

Možda Komšić osjeća potrebu da se oduži 

Ako te hvale iz SDA, onda bi se stvarno trebao zabrinuti. Izuzev ako deefovci oduvijek nisu bili SDA-ov satelit, kako se danas često čuje za kafanskim stolovima, u taksijima i na ulicima.

Ustvari, možda je ova odluka i ispravna. Možda stvarno DF treba koalirati sa SDA. Ipak od njihovog sadašnjeg partnera Dragana Čovića često možemo čuti da je Željko Komšić došao u Predsjedništvo zahvaljujući glasovim simpatizera SDA stranke. Možda sada on osjeća ljudsku i moralnu potrebu da im se oduži pa će principijelno biti nepricijepijelan prema Bh. bloku i koalirati s nacionalnim/nacionalističkim strankama. Haj znaj.

Ovu sadašnju situaciju možda je najbolje u svom duhovitom statusu definisala analitičarka Ivana Marić. Ona napisa: “16. 5. 2018. Komšić: “Osovina Čović-Dodik će tražiti satelita u Sarajevu.” 26. 3. 2019. Čović i Dodik našli satelita u Sarajevu, Komšića.” Sve nekako na to vuče.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.