LIČNOST SEDMICE

Iz penzije ruši korumpirane sisteme

Rajnhard Pribe rođen je 25. aprila 1949. godine u Libeku u Njemačkoj. Radio je kao pravnik i sudija, a kasnije i kao politički direktor u Evropskoj komisiji

Pribe: Stigao u Sarajevo

Piše: K. KEŠMER

6.4.2019

U američkim akcionim filmovima često su vlasti, neka vladina agencija ili vojska suočeni s velikim problemom, a kao krajnje i jedino preostalo rješenje vide u jednom čovjeku koji može spriječiti katastrofu koja nadolazi. Taj junak obično je penzionisan i povukao se u neku zabit.

Podijeljena država

Nevoljko prihvata posao koji mu vlasti povjeravaju i rješava ga na spektakularan način.

Slična uloga dodijeljena je i Rajnhardu Pribeu (Reinhard Priebe). Bio je jedan od direktora u Evropskoj komisiji, radio u Briselu na raznim poslovima uglavnom u vezi s pravom. Penzionisao se i vratio u Njemačku.

Međutim, brzo mu je stigao poziv. Broj počinje pozivnim iz Brisela. Od njega se tražilo da ode u Skoplje, analizira sistem pravosuđa, eventualnu korumpiranu vezu s vlastima i obavještajnim agencijama te sastavi izvještaj koji bi Makedoniji, ali i Evropskoj uniji, trebao pomoći u reformi pravosuđa.

Makedonija je u to vrijeme bila duboko podijeljena država, na rubu građanskog rata, a put ka EU i NATO-u bio je blokiran.

Nakon nekoliko mjeseci Pribe je objavio izvještaj. I što je najvažnije, spisak na kojem su imenom i prezimenom ljudi koji su vršili neprimjereni utjecaj na pravosuđe, koji su vršili kriminalne radnje, veze političari – obavještajci - tužioci...

Žestok obračun

Izvještaj je bio toliko šokantan da je izazvao potres u makedonskom društvu. Brzo su uslijedili protesti, koji su doveli i do promjene vlasti. Pozicije su preuzeli socijaldemokrati, a pravosuđe se reformiralo, te je krenuo žestok obračun s korupcijom.

Nakon završenog posla, vratio se svom penzionerskom životu. Ne zadugo. Pribea su ponovo zvali. Ovaj put „gori“ u Bosni i Hercegovini. Čim je stigao u Sarajevo, prionuo je na posao.

Izvještaj o BiH trebao bi biti gotov najesen. Ono što će Pribe u njemu napisati, sigurno neće biti dosadno.

Iz biografije 

Rajnhard Pribe rođen je 25. aprila 1949. godine u Libeku u Njemačkoj. Radio je kao pravnik i sudija, a kasnije i kao politički direktor u Evropskoj komisiji.

U evropskoj vladi počinje raditi 1984. godine. Kao direktor Vanjskopolitičkog komesarijata EU radio je od 2001. do 2006. i bio je zadužen za zapadni Balkan.

Nakon nekoliko godina otišao je u penziju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.