KOMENTAR DANA

Šta se može kad se hoće

Nekada sravnjeno sa zemljom, Ravno je istinski bh. turistički raj

Meliha Smajkić. Avaz

Piše: Meliha SMAJKIĆ

29.10.2019

Ravno, malo mjesto na našem krajnjem jugoistoku, pravi je primjer priče da se sve može kad se hoće. 

Iako su prvi doživjeli zlo rata te bježali glavom bez obzira uglavnom prema Dubrovniku, baš kao što su to činili njihovi preci kada je ukinuta „Ćirina pruga“, Ravnjani se svom zavičaju sve više vraćaju i, uz podršku lokalnih vlasti, izgrađuju ga.

Nekada sravnjeno sa zemljom, Ravno je danas istinski bh. turistički raj. U najkraćem, tako bi se moglo opisati to malo mjesto u Hercegovini.

Danas je primjer rasta. Od Ćirine pruge, koja je postala omiljena destinacija za bicikliste, pa čak i one s dubljim džepom sa svih meridijana svijeta, i koja je ovo mjesto učinila nezaobilaznim biciklističkim odredištem, do čuvene Vjetrenice, koja po broju posjeta bilježi rekorde, manastira Zavala, ali i poljoprivrede i porodičnog turizma, Ravno je danas mjesto za odmor i dušu.

Prepoznali su to mnogi - oni koji u Ravno dolaze kao turisti i oni koji su u njemu pokupovali zemlju i grade nekretnine, uglavnom, Dubrovčani.

Od Ivanice, koju s pravom nazivaju bosanski Beverli Hils, do brojnih sela koja pripadaju ovom mjestu smještenom duž dubrovačkog i neumskog zaleđa.

Ali Ravno su danas takvim kakvo jeste napravili njegovi stanovnici, među njima i povratnici, koji su otišli, školovali se, stjecali znanja i vratili se. Pa pokrenuli biznis i uspjeli!

Ravno danas cvjeta i otvara nove horizonte. Lokalne vlasti su napravile osnovnu infrastrukturu, ušminkale centar, a sada stvaraju uvjete za mlade porodice nudeći im besplatno prostor za život.

Jer Ravno ima i sjajne uvjete za korištenje vjetropotencijala, ali i razvoj poljoprivrede. Uz mir, tišinu i prirodne ljepote, sve što rade njegovi stanovnici je za dobrobit, opstanak i održivi razvoj turizma i u konačnici svog mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.