TURISTIČKI RAJ NA JUGU BIH

S Ivanice, ’hercegovačkog Beverli Hilsa’, Jadran kao na dlanu

U ovoj zračnoj banji, koja pripada općini Ravno, gosti, uz odličan smještaj i uslugu, uživaju i u prelijepom pogledu na more

Ivanica: Turisti se iznova vraćaju u oazu mira i zračnu banju. Avaz

Piše: P. Mucović

24.6.2021

Selo Ivanica, zračna banja u općini Ravno, uz granicu BiH s Hrvatskom, nazivaju i predgrađem Dubrovnika, jer je od tog hrvatskog grada udaljeno tek šest kilometara. Posljednjih godina ovo mjesto na jugu naše zemlje nosi i popularni naziv “hercegovački Beverli Hils”, jer u njemu niču luksuzne vile za odmor.

Gosti, uz odličan smještaj i uslugu, uživaju i u prelijepom pogledu na more, a za mnogo manje novca nego što bi dali u Dubrovniku.


Idealna lokacija

Jedan od onih koji su među prvima prepoznali isplativost investiranja u Ivanicu je Jovica Božić, čovjek porijeklom iz naših krajeva, koji već godinama uspješno posluje u Engleskoj.

Kaže da je s odličnom uslugom, hercegovačkom toplinom i idealnom lokacijom od Ivanice napravljena prava oaza za turiste, što oni prepoznaju i vraćaju se iznova, jer prespavati na Ivanici, uz mir, tišinu i nestvaran pogled, više je nego odmor. A još ako uz to dodate sav luksuz koji ćete naći u vilama - tu nema promašaja.

Božić je prvu vilu sagradio 2008. godine na litici iznad same granice s Hrvatskom, nedaleko od graničnog prijelaza, a dao joj je ime po majci Goji.


Prelijep pogled pruža se na Jadransko more. Avaz

- Bilo je to mjesto kao u raju, lokacija s koje se vidi more kao na dlanu, a cijene su bile tri do četiri puta niže u svakom pogledu u odnosu na komšiluk, u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Na Ivanici nema vode ni kanalizacije, ali mi smo se za sada snašli. Izgradili smo velike rezervoare za vodu i sopstvene bioprečistače, tako da su naše otpadne vode 100 posto ekološki čiste - govori Božić.

Njegovo preduzeće raspolaže s 20 luksuznih vila na Ivanici i jednim apartmanskim smještajem.


Isović: Investicija se isplatila. Avaz

- Mi naše naselje nazivamo Dubrovački visovi (Dubrovnik Heights), a kada dobijemo vodu i asfalt s pratećom infrastrukturom, ličit ćemo i na Beverli Hils. Ako izuzmemo pandemiju, posljednjih deset godina najbrojniji gosti bili su Englezi, Irci i Skandinavci, dok su lani dolazili gosti iz Sarajeva, Banje Luke i Beograda, ali i veliki broj diplomata koji rade u BiH - navodi Božić.

Mubina van Veen-Isović, vlasnica agencije za nekretnine koja u svom posjedu ima dvije vile za izdavanje na Ivanici, kaže da za tu lokaciju zna još od prije rata, kada je tu bilo vikend-naselje, gdje su ljudi imali kuće za odmor.


Vikend-naselje

- Nakon rata Ivanica je bila devastirana, izgledala je kao neko ukleto mjesto. Sve je bilo porušeno i svi su me pitali šta ću tamo. Ali kupila sam određene lokacije i to se pokazalo kao dobra investicija, jer su cijene ubrzo počele rasti. Napravila sam tu dva objekta koja i danas izdajem - priča Isović.

I ona kaže da je infrastruktura loša, ali dodaje da mala Općina Ravno sama ne može iznijeti tako veliki projekt i neophodna je pomoć s višeg nivoa.

Šta kupce odbija

Božić: To je mjesto kao u raju. Avaz

- Kupci zemljišta na Ivanici dolaze odsvuda. Ima tu dosta stranaca koji prepoznaju idealan geografski položaj ovog mjesta. Ali među njima ima i onih koji kupljene placeve sada prodaju, jer se predugo ne dešava ništa, nema nikakvog boljitka, infrastruktura je i dalje izuzetno loša. To ljude odbija, jer vi, kada počnete graditi, želite da imate vodu, normalnu cestu, da ne idete po kamenjaru da biste došli do objekta - govori Jovica Božić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.