KOLUMNA

Navijačka je bruka pregolema

Široki je pobijedio 4 prema 0. Taj rezultat je Fudbalski savez trebao poništiti. Ne može se ravnopravno igrati utakmica ako imate osjećaj da ste na nišanu snajpera

Feđa Isović. Arhiv

Piše: Feđa Isović

8.12.2019

Navijači su ljudi niske moći razuđivanja, kreću se u čoporima, jer samo u masi osjećaju sigurnost, tada iskazuju i izraženu agresivnost, a ta pripadnost grupi im daje osjećaj vrijednosti i samopoštovanja. Te grupe rijetko, ili nikako, ispoljavaju pozitivne i progresivne ideje. Fašizam je pojam kojim ih najčešće opisujemo, a teško da od toga možemo naći precizniju definiciju. U njihovom ponašanju nema ništa romantično.

Fotografija u svrhu straha

Naravno, kao deklarisani jugonostalgičar, kada su međunarodne utakmice u pitanju, uvijek navijam za reprezentacije i klubove iz regiona. Međutim, često i temeljito budem razočaran. Poražen!

Kao, recimo, onda kada sam čitav Mundijal srčano pratio hrvatsku reprezentaciju, a onda mi je seljačić Modrić na trg doveo Thompsona da pjeva kako bi mi na taj način pojasnio da je to ipak bio uspjeh u kome trebaju uživati samo Hrvati i da mi ostali nemamo pravo na radost.

Neki dan sam tako navijao za beogradski Partizan u meču protiv holandskog Alkmara. Mada smo vodili čitavu utakmicu, nesretno smo je završili remijem; bio sam tužan, a onda sam shvatio da je možda i bolje tako. Stvarno “Grobarima”, dakle navijačima Partizana, ne želim da budu sretni, ne želim da osjećaju radost pobjede. Više od stotinjak njih iskoristilo je priliku što su u Holandiji i otišlo je pred zatvor u Ševeningenu skandirajući ime zlikovca Ratka Mladića. Zlikovčev potomak, sin đenerala Darko Mladić tim povodom izjavljuje kako njegov otac, pored “Grobara”, ima podršku i Zvezdinih “Delija” te kako je to dokaz da Ratko “ima sposobnost da miri naizgled nepomirljive strane”. Da, baš se talentovano pomirio s Bošnjacima Srebrenice kada ih je masakrirao. Pravi je mirotvorac.

Nema potrebe koristiti eufemizme, navijačke grupe su stoka!

U domaćoj Premijer ligi prošle sedmice u Hercegovini su na teren izašli Široki Brijeg i bijeljinska Zvijezda 09. Tim povodom tribine je krasila velika fotografija sudski dokazanog zločinca Slobodana Praljka. Kakve veze ova teatralna budala ima sa sportom? Nikakve, naravno. Fotografija je tu da srpskim nogometašima iz Zvijezde 09 da do znanja kako se nalaze na teritoriji gdje je ubijanje nehrvata legitiman stav; to je fotografija u svrsi straha.

Nisu naši najgori

Široki je pobijedio 4 prema 0. Taj rezultat je Fudbalski savez trebao poništiti. Ne može se ravnopravno igrati utakmica ako imate osjećaj da ste na nišanu snajpera.

Nisu naši navijači jedina bagra, rasizam i nacionalizam su prisutni i na evropskoj fudbalskoj sceni.

Reprezentativac Brazila, zove se Tajson, u Ukrajini je kažnjen utakmicom neigranja, jer je pokazao srednji prst navijačima Dinamo Kijeva koji su mu rasistički skandirali. Pri tome je zaplakao na terenu i napustio utakmicu. Tajson je dobio crveni karton, jer je pokazao srednji prst navijačima, FIFA je tražila poništenje tog crvenog kartona, ali je ukrajinski Fudbalski savez ostao pri svojoj odluci. Nije lijepo ni pristojno pokazivati srednji prst, ali u ovome slučaju ja bih fudbalera nagradio, a ne kaznio.

U Italiji, Mario Baloteli (Balotelli) odavno je izložen rasističkom skandiranju zbog boje kože. U Seriji A, na utakmici između Breše i Verone Mario je bio izložen nemilosrdnom rasističkom skandiranju punog stadiona. Napustio je teren odbijajući da igra. Realno bi bilo da je stoki na tribinama pokazao srednji prst.

Nedavno je napadač holandskog Ekscelziora Ahmad Mendes Moreir je od navijača Den Boša dobio rasističke uvrede pa je utakmica prekinuta. Ispravna odluka. Zbog najmanjih rasističkih ili nacionalističkih izgreda utakmice se moraju prekidati, a fudbalere koji srednjim prstom brane svoje pravo da budu druge boje kože ili nacionalnosti, treba nagrađivati.

Ustvari, ovo je bio samo površan pregled izgreda u posljednjih nekoliko sedmica pa možemo samo misliti koliko toga u stvarnosti ima.

Infantilna psihotičnost

Ako izuzmemo Velež, čiji su navijači nekada davno nosili romantično ime “Rođeni”, svojim nazivima navijačke skupine uglavnom potvrđuju infantilnu psihotičnost. Evo nekih ovdašnjih: “Grobari” (Partizan), “Delije” (Zvezda), “Manijaci” (Željezničar), “Bad Blue Boys” (Dinamo), “Komiti” (Skoplje), “Fukare” (Sloboda), “Robijaši” (Čelik), “Lešinari” (Borac), “Varvari“ (Budućnost), “Demoni” (Istra), “Epidemija” (Modriča), “Gerila” (Travnik), “Vandali” (Iskra), “Kasapi” (Sloga Kraljevo)…

Krunski dokaz da ova imena izgledaju kao da ih osmišlja neki izrazito netalentovan tinejdžer je ime navijača FK Sarajevo – “Horde zla”. Haj što je agresivan, nego što je maksimalno netalentovano osmišljen naziv.

U kakvom mi paradoksu živimo, možda najbolje opisuje jedan sarajevski grafit. Na njemu piše: “Don’t Forget Srebrenica - Horde zla.” Grupacija koja sebe predstavlja imenom “Horde zla”, poziva nas da ne zaboravimo zločine u Srebrenici? Ma, daj, ili promijenite ime ili promijenite temu. Nema smisla, stvarno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.