KOMENTAR DANA

Ubija nas život

Svakodnevni stres zbog borbe za golo preživljavanje jedan je od ključnih razloga za porazno zdravstveno stanje nacije

Admir Jamaković. Avaz

Piše: Admir JAMAKOVIĆ

11.1.2020

Alarmantni su podaci iz posljednjeg izvještaja Federalnog zavoda za javno zdravstvo, koji pokazuju da svaki drugi stanovnik u FBiH umire od bolesti srca i krvnih sudova, a svaki peti od malignih oboljenja. 

Životni vijek sve nam je kraći, a nad ovim izvještajem svi bismo se trebali zabrinuti. Lijepo su ljekari, iz ugla struke, detektirali zdravstvene probleme nacije: prekomjerno korištenje duhana, alkohola, slaba fizička aktivnost...

I stres, kao ključni faktor, svakodnevno prisutan. Dugogodišnja borba za golo preživljavanje, za zapošljavanje, borba s društvenim nepravdama, nizak životni standard, kako platiti račune, izgurati do penzije ili plaće… sve to muči građane Bosne i Hercegovine.

Život bez kredita, za većinu je skoro nezamisliv. A tek onda nastaju problemi, znaju to najbolje korisnici “švicaraca”. Eto šta nam je. Ubija nas život.

Uz sve, kao šlag na tortu, dođu i međunacionalne tenzije, svako malo se zvecka oružjem, vlada strahom... Narodu se baca prašina u oči. 

Tu su i problemi poput zagađenja zraka, kontaminirane vode i hrane. U FBiH postoji i skoro 2.000 divljih deponija. Ništa bolje nije ni u drugom bh. enitetu.

Reformu zdravstva potkopali su i masovni odlasci ljekara i medicinskog osoblja iz zemlje. Nemaju svi građani u BiH jednak pristup i istu zdravstvenu uslugu zbog složenog društvenog uređenja.

Isuviše problema za zemlju poput BiH. Odakle ih početi rješavati? Odgovor na to možda ćemo dobiti od Federalne vlade, koja je ovaj izvještaj razmatrala na posljednjoj sjednici.

Nadajmo se sistemskom rješenju. Samo da se sve ne završi kao i mnogo puta do sada u ovoj zemlji: Primljeno je k znanju.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.