KOMENTAR DANA

Hitlerjugend i Dražina omladina

Dok je svijet obilježavao Dan sjećanja na holokaust, omladina u Srebrenici „hvalila“ se četničkim naslijeđem

Fahir Karalić. Avaz

Piše: Fahir Karalić / Avaz.ba

29.1.2020

Dan sjećanja na holokaust i sprečavanje zločina protiv čovječnosti i ovog 27. januara obilježen je na različite načine, posebno u Evropi, gdje je bilo i najviše žrtava. Dok su se neki prisjećali holokausta i ponavljali da se ne ponovi, drugi su slavili svoje fašiste.   

Na mjestu nekadašnjeg nacističkog koncentracionog logora Aušvic - Birkenau u ponedjeljak su delegacije više od 50 zemalja, uz preživjele, obilježili 75. godišnjicu oslobađanja ovog logora - simbola zla, simbola holokausta.

Diljem Njemačke organizirani su okrugli stolovi, naučni skupovi, u učionicama su održani historijski časovi na kojima se govorilo o mračnom dijelu historije ove zemlje, a sve kako se nikada više ne bi pojavio neki novi Hitler. I, posebno, kako bi mladi shvatili da nose sraman teret svojih predaka, zbog kojeg moraju biti posebno oprezni, otvoreni i oštri kada je u pitanju osuda nacizma, fašizma, nacionalizma...

U osnovnoj školi u Srebrenici, simbolu počinjenog genocida nad Bošnjacima, tog dana nije bilo sjećanja na holokaust, nego se slavila krsna slava Svetog Save. Nije se izražavao ni pijetet prema žrtvama četnika i Draže Mihailovića, a pogotovo ne prema žrtvama Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Bio je to, ustvari, historijski čas na kojem su se učenici pravoslavne vjeronauke s četničkim obilježjima "pohvalili" svojim naslijeđem i sve to objavili na društvenim mrežama. Naravno, bez ikakvih osuda nastavnika, škole, crkve, vlasti...

Hitlerjugend - Hitlerova mladež bila je njemačka nacionalsocijalistička organizacija omladine koja je 1926. godine ustanovljena da bi indoktrinirala mlade ljude. I oni su nosili Hitlerova obilježja, veličali su fašizam i zlo, hvalili se mržnjom.

S obzirom na to koliko su već indoktrinirani mladići s četničkim obilježjima iz Srebrenice, kako ih drugačije nazvati nego Dražajugend - Dražina omladina.

Dok je njih, a posebno onih koji ih uče i podržavaju da slave četnike, fašizam će živjeti! 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.