LIČNOST DANA

Dijego Gonzales Rivas: Stručnjak koji je u svijetu obučio više od 500 hirurga

Znanjem i vještinama pokazuje primjenu novih procedura u oblasti torakalne hirurgije

Rivas: Pohvalio bh. kolege. Arhiv

Piše: A. H.

1.3.2020

Priznati svjetski stručnjak u oblasti torakalne hirurgije, prof. dr. Dijego Gonzales Rivas ovih je dana na Kliničkom centru u Sarajevu i Tuzli prisustvovao teškim operacijama pacijenata s karcinomom pluća, gdje je svojim znanjem i vještinama domaćim stručnjacima nastojao pokazati primjenu novih procedura u oblasti torakalne hirurgije.

Riječ je o stručnjaku koji je prvi u svijetu implementirao videoasistiranu torakoskopsku hirurgiju, poznatu kao VATS, čija primjena zahtijeva minimalne invazivne hirurške procedure, posebno prilikom operacija karcinoma pluća.

U Tuzlu i Sarajevo stigao je u društvu mladog doktora Visara Džaferija iz Skoplja, s kojim je, kao svojim učenikom, već obišao nekoliko balkanskih zemalja radi obučavanja svojih kolega najsavremenijim metodama operacija grudnog koša.

Doktor Gonzales Rivas je kao voditelj svjetskog Uniportal VATS programa do sada obučio više od 500 hirurga u 72 zemlje svijeta. Porijeklom Španac, trenutno je angažiran na poznatoj torakalnoj klinici u Šangaju.

Na odlasku iz BiH profesor Gonzales Rivas nije štedio riječi hvale za svoje bosanske kolege hirurge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.