KOMENTAR DANA

(Ne zanemarujte) Glas mladih

Krajnje je vrijeme da novim generacijama otvorimo put

Meliha Smajkić. Avaz.ba

Piše: Meliha Smajkić / Avaz.ba

28.9.2020

Koliko će se mladih u dobi od 18 do 30 godina zaputiti na birališta na predstojećim lokalnim izborima, velika je nepoznanica. Iako o tome nema baš preciznih pokazatelja, ipak pojedina istraživanja govore o tome da naši mladi nisu pretjerano zainteresirani za izborne procese.

Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, u BiH živi 773.850 mladih, a čine 21,4 posto biračkog tijela u BiH. Ova populacija čini značajan dio stanovništva, a mogli bi itekako utjecati na izborne rezultate.

Brojnim političarima nerijetko su omiljene parole u kojima su mladi glavni akteri, ali su u programima stranaka koje zastupaju skoro nevidljivi.

Generalni je dojam da većina njih, po matrici „šta ću ovdje“, kuje planove za odlazak u Njemačku, Irsku, Austriju... Možda sanjaju neki bolji svijet daleko od vlastite zemlje, možda su u pravdu izgubili povjerenje, možda ne žele čekati ni boriti se za bolje sutra u svojoj zemlji…

Nažalost, naši mladi (a i oni stariji) su u velikoj mjeri najaktivniji i najglasniji na inim društvenim mrežama i ne shvataju da je krajnje vrijeme da počnu, umjesto u virtuelnom, živjeti u realnom svijetu. Umjesto knjiga, čitaju statuse, umjesto teatra, galerija i kina, „posjećuju“ kojekakve rijaliti programe.

Brojna su pitanja pred svima nama za predstojeće izbore. Ispit savjesti na koji smo svi poprilično zaboravili. Vrijeme je, krajnje, da svi zajedno krenemo naprijed. Da novim generacijama otvorimo put. I da nove generacije ne zaborave da njihov glas ima snagu i da se, pored svega, ipak čuje!

Važno je biti svjestan snage mladih. Nove generacije dolaze.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.