KOMENTAR DANA

Bankrot i glad

Bosanskohercegovačka ekonomija u drugom kvartalu ove godine zabilježila je pad od ogromnih 10,8 posto

Alen Bajramović. Avaz

Piše: Alen Bajramović

8.11.2020

S istekom kalendarske godine informacije koje najavljuju tešku zimu, a još teže proljeće kao da pretječu jedna drugu. U jednoj od posljednjih navodi se da su prihodi od PDV-a, akciza i carina ove godine u BiH manji za čak 667 miliona KM. Bosanskohercegovačka ekonomija u drugom kvartalu ove godine zabilježila je pad od ogromnih 10,8 posto, čime su se prethodne prognoze pokazale čak i optimističnim u odnosu na realno stanje.  

Dok građani sa sve lošijom kupovnom moći, s plaćama i penzijama zaleđenim u nekim podnošljivijim vremenima, pokušavaju preživjeti, Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a saopćava da cijene hrane na globalnom nivou, prvenstveno žitarica, šećera, mliječnih proizvoda i ulja, mjesecima rastu i nastavljaju rasti. A kad globalni nivo kihne, male države poput naše dobiju upalu pluća.

Pandemija koronavirusa uzima sve više života, ali još jednim zaključavanjem bh. fabrika od virusa bismo se možda i sačuvali, ali od gladi sigurno ne. Da je u ovoj zemlji stotine hiljada ljudi već gladno ili je na ivici siromaštva, analitičari odavno upozoravaju. Kako preživljavamo s najnižim plaćama ili penzijama, a takvih je najviše, dok za potrošačku korpu treba izdvojiti oko 2.000 KM mjesečno, odavno nikome nije jasno.

Dok nam, sve je očiglednije, prijete katastrofa i glad, vlasti i dalje ne pokazuju solidarnost s građanima pa smanjenje vlastitih beneficija i ne spominju. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da je bankrot, bez hitnih reformi, neizbježan. Potrebno je reducirati troškove administracije, sredstva usmjeriti u ekonomiju, ali vlasti rješenje svih problema izgleda vide u humanitarnoj pomoći ili novim kreditima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.