KOMENTAR DANA

Samo cijev do čistog zraka

Vijest o gradnji toplovoda Kakanj - Sarajevo i revizija ovog idejnog projekta nešto je čemu se već dugo nadamo

Nerma Ajnadžić. Avaz

Piše: N. Ajnadžić

12.11.2020

Sarajlije se godinama guše u smogu i dimu. Čim nastupi sezona grijanja, spoj prirodne magle i ispušnih plinova zagorčava život građanima bh. prijestonice.

Još na sve to, tu je i virus koji napada, između ostalog, i pluća. Vijest o gradnji toplovoda Kakanj - Sarajevo i revizija ovog idejnog projekta, koja je pokazala da je u potpunosti opravdan i isplativ, nešto je čemu se već dugo nadamo.

Čist zrak. Disati čist zrak. Zar je to puno? Zar je puno misliti na svoje zdravlje?

Prve konkretne korake za to učinili su Fond za zaštitu okoliša Federacije i „Elektroprivreda BiH“.

Građane Sarajeva samo cijev dijeli od toga. Ona koja bi se trebala ugraditi od Kaknja do Sarajeva, od „Termoelektrane“ do „Toplana“. Topla voda koja se stvori proizvodnjom električne energije, osim kao otpad, sada bi imala svoju svrhu. Da grije domove.

Ujedno, drastično manje će štetnih ispušnih plinova biti u zraku, samim tim što „Toplane“ više neće ložiti kako bi grijale vodu koja dospijeva u radijatore.

„Win-Win“ situacija, što bi neki rekli.

Osim ako, kao što se često zna desiti ovdje kod nas, politika ne stane na put tome. Ili se možda već i trebala umiješati i dati zeleno svjetlo. Svi govore o lokalnim izborima 2020. Pa, upravo je ovo pitanje lokalne zajednice. Ovo je pitanje života građana.

Ili njihovim jezikom da kažemo, ovo je pitanje koje se tiče njihovih glasača, koji se još nadaju da nisu samo to.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.