POGLED IZ OPOZICIJE

Šta je smiješno premijeru Novaliću

V. d. direktora Federalne uprave policije radi za inspektorsku plaću jer se SDA i HDZ ne mogu dogovoriti o tome kome će stranački pripasti “prva palica” Federacije BiH

Damir Mašić. Arhiv

Piše: Damir Mašić

12.12.2020

Federacija BiH jedan je od rijetkih geografskih prostora u regiji, ali i u cijeloj Evropi, čijoj je izvršnoj i zakonodavnoj vlasti trebalo punih 45 dana da, od proglašenja stanja nesreće uzrokovane pandemijom virusa COVID-19, usvoji zakonsko rješenje kojim se trebalo pomoći privrednim subjektima i olakšati poslovanje u tada prilično nezavidnim uvjetima.  

Uprkos usvojenom zakonu, agonija se nastavila jer su ti isti privrednici mjesecima čekali na isplatu zasluženih subvencija predviđenih zakonom. 

Pokušala je tada opozicija sa 50-ak amandmana popraviti zakon, ali bezuspješno, jer vlada nije prihvatila nijedan od njih.

Kočničari i blokatori

U tom periodu zbog neplaćenih doprinosa od Vlade FBiH veliki broj radnika nije ostvarivao pravo na zdravstveno osiguranje i nije se mogao liječiti, kao ni otići u zasluženu penziju. Razlog je samo jedan: nesposobnost, neodgovornost i indolentnost trome, sterilne i u vremenu i prostoru izgubljene vlade Fadila Novalića.  

Njima su tada prioriteti bili potpuno drugačiji i bili su vezani za skupu i sumnjivu respiratorsku bofl robu naivno računajući da niko nikada neće postaviti osnovna i logična pitanja: kako, zašto i koliko para?

Pred istek važenja prvog “korona zakona“ SDP je još sredinom jula u parlamentarnu proceduru uputio i “korona 2 zakon“, koji su prvo nekoliko mjeseci pokušavali proceduralno zaustaviti, ne dozvoljavajući mu uopće da se nađe na dnevnom redu, da bi na kraju popustili tek kada su istekli vremenski rokovi važenja tog zakona.

Pretpostavljate i sami da su se onda ti isti kočničari i blokatori ovaj put infantilno dosjetili da se pozovu na “zakasnjelost” zakona i njegovo nepravovremeno razmatranje. Zaista, da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Kamate na kredite

Nažalost, u ovoj situaciji izgleda da je samo smiješno Novalićevoj vladi i raspadnutoj većini, a privrednicima kojima je trebalo produžiti subvencije i narednih pet mjeseci do kraja godine uopće nije. Nije smiješno ni nezaposlenima, koji su trebali dobiti po 200 KM jednokratne novčane pomoći, kao ni onima kojima su trebali biti produženi moratoriji na otplatu i biti subvencionirane kamate na kredite.  

Naš “korona 2 zakon“ je u konačnici usvojen u formi nacrta i vrlo brzo će se ponovo naći u Parlamentu FBiH u formi prijedloga i ponovo ćemo insistirati na istim stvarima. 

Do tada, Federacija i dalje nema imenovanu novu vladu, već se nastavlja zajedno sa svima nama mrcvariti punih šest godina sa ovom Novalićevom, iako u Parlamentu FBiH vladajuće stranke imaju gotovo dvotrećinsku većinu.

Veliki broj institucija, agencija i organa nema imenovane rukovodioce. V. d. direktora Federalne uprave policije radi za inspektorsku plaću, jer se SDA i HDZ ne mogu dogovoriti o tome kome će stranački pripasti “prva palica” Federacije BiH, zbog čega nestranački v. d. ispašta jer je profesionalac i nije “njihov”. 

I dalje nema vlada u nekoliko kantona, a naredni opći izbori uveliko se bliže. Dugoočekivani kilometri nove autoceste brže su zatvoreni nego što su bili otvoreni jer nisu imali potrebne dozvole i odobrenja. Ukratko rečeno, potpuno rasulo u režiji SDA i HDZ-a! 

Strah od izbora

Ako još misle da im je ovo taj “državnički” put koji su obećali građanima, sugeriram im da još jednom provjere GPS, odnosno navigaciju i kompas, jer su ih u potpunosti izgubili. Ozbiljno su izgubili i na proteklim lokalnim izborima, a potpuni gubitak i pravo kažnjavanje od građana će tek uslijediti na općim izborima 2022. godine. Zato se mnogi s pravom boje tih izbora.  

Nažalost, ni ovaj put ne zbog reakcije i opravdanog bijesa ogorčenih građana, već zbog toga što će u konačnici ostati bez toliko željenih današnjih modernih “gurabija”, oličenih u ministarskim pozicijama, javnim preduzećima, neprirodnom utjecaju i najbrutalnijoj moći. 

Autor je šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.