LIČNOST DANA

Džo Bajden: Nova nada

Ispred Bajdena stoji težak zadatak ispravljanja Trampovog naslijeđa

Bajden: 46. predsjednik SAD. Agencije

Piše: D. Hadžović

22.1.2021

Zakletvom koju je položio u srijedu Džo Bajden (Joe Biden) postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Nakon četiri godine Donalda Trampa (Trump), koje su, pod geslom „America First“, obilježili zapaljiva retorika i narušavanje odnosa, pred novim američkim predsjednikom stoji težak izazov - ispraviti Trampovo naslijeđe.

Taj zadatak uključuje, između ostalog, saniranje posljedica pandemije koronavirusa, prije svega u ekonomskom pogledu, obnovu odnosa sa zapadnim saveznicima, povratak u Pariski klimatski sporazum te smanjenje rasnih i političkih tenzija u vlastitoj zemlji.

Tim koji je izabrao Bajden za ostvarivanje ovih ciljeva u naredne četiri godine uveliko liči na onaj Baraka Obama (Barack), a spoj prekaljenih diplomata te etničke i rasne raznovrsnosti koja odgovara strukturi zemlje ulijeva nadu da će Bajden u relativno kratkom periodu uspjeti pomiriti stanovništvo kod kuće, a povećati ugled i ojačati poziciju svoje zemlje u svijetu.

Također, uzimajući u obzir da je, osim samog Bajdena, veliki broj njegovih kadrova, poput Samante Pauer (Samantha Power) ili Entonija Blinkena (Antony), odlično upućen u situaciju u BiH, mnogi se nadaju da će uslijediti veći angažman SAD i u našoj zemlji.

Džo Bajden je rođen 20. novembra 1942. godine u gradu Skrantonu u saveznoj državi Pensilvaniji, SAD. Obnašao je i ulogu senatora punih 36 godina i bivši je potpredsjednik u administraciji predsjednika Baraka Obame.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.