LIČNOST DANA

Jakobsen: Landin od zlata

Golman koji je odbranama sedmeraca odveo Dance u polufinale, a potom u finalu protiv Švedske imao ključnu ulogu u osvajanju titule

Landin: Ključna uloga. Arhiv

Piše: E. Skokić

2.2.2021

Niklas Landin Jakobsen, golman rukometne reprezentacije Danske, koja je u Egiptu odbranila naslov svjetskog prvaka, uz Mikela Hansena (Mikkel), najzaslužniji je za osvojenu zlatnu medalju. No, cijeli rukometni svijet je zgrožen odlukom IHF-a da Landina, vjerovali ili ne, izostavi iz postave za Svjetsko prvenstvo.

Golman koji je odbranama sedmeraca odveo Dance u polufinale, a potom u finalu protiv Švedske imao ključnu ulogu u osvajanju titule, zaslužio je kao niko prije da bude član prve sedmorke.

U slučaju IHF-a ništa nije iznenađenje. Oni su ti koji, recimo, tri četvrtfinala susreta zakažu u jednom danu, a preostalo jedno za naredni. Rukometni svijet, srećom, ne priča o njima, već o fenomenalnom Landinu, koji je još jednom potvrdio da je dobar golman pola tima. Štaviše, Landin je odličan golman, jedan od najboljih svih vremena, jer je svojim odbranama držao reprezentaciju iznad vode i na kraju odveo na tron.

Niklas Landin Jakobsen (32) za dansku reprezentaciju debitirao je 2008. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.