KOMENTAR DANA

Čekajući vakcine

A kada napokon i stignu te spasonosne doze, vidjet ćemo ko će prvi potrčati da ih primi

FBiH još čeka sadaku od Evropske unije ili neke svjetske sile. Ilustracija

Piše: Nerma Ajnadžić

13.2.2021

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska. Lijepe vijesti. A šta je s Federacijom BiH? Još čeka sadaku od Evropske unije ili neke svjetske sile. Ni traga ni glasa o početku imunizacije u jednom dijelu države.

Lakrdija.

A ne radi se o nečemu što možemo, a ne moramo. Radi se o ljudskim životima. Ko će odgovarati za njih? I ovako smo među prvima po smrtnosti, kažu zbog lošeg zdravstvenog sistema, zbog zakašnjelih testiranja, zapuštenih bolesti... A zbog nedostatka vakcina?

Zadnji smo u svakom slučaju. Hajde, možemo se nekako pomiriti s činjenicom da smo zadnja rupa na sviralu za vaskoliki svijet, ali građani onima na vlasti ne bi trebali da oproste što njih tretiraju poput rupe iz narodne poslovice.

Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska. Avaz

Sutra je i ta famozna sredina februara, otkad se najavljuje početak isporuke cjepiva preko COVAX mehanizma za siromašne države. Vidjet ćemo šta će od toga biti. Prognoze su sumorne, jer će i taj rok, vjerovatno, biti prolongiran. A u Srbiji vakcinisano već 700.000 tamošnjih stanovnika.

Sramota! Za našu državu, za građane, za one najugroženije, od ljekara koji se od prvog dana na prvim linijama bore s pandemijom do naših nana, deda...

A cirkus će tek biti kada se, jednog dana, pojave vakcine u „većem“ bh. entitetu. Pogodite ko će prvi da potrči da primi spasonosnu dozu. Pa, naravno, oni koji su i do sada navikli da sve dobiju preko reda, sa štelom, na lijepe oči.

Ali, kao što Balašević devedesetih otpjeva: „Nisu krivci primitivci što su pokupili mast, korov nikne gdje god stigne, ma svaka njima čast, krivi smo mi...“


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.