KOMENTAR DANA

Čekajući vakcine

A kada napokon i stignu te spasonosne doze, vidjet ćemo ko će prvi potrčati da ih primi

Piše: Nerma Ajnadžić

FBiH još čeka sadaku od Evropske unije ili neke svjetske sile

Foto: Ilustracija


Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska. Lijepe vijesti. A šta je s Federacijom BiH? Još čeka sadaku od Evropske unije ili neke svjetske sile. Ni traga ni glasa o početku imunizacije u jednom dijelu države.

Lakrdija.

A ne radi se o nečemu što možemo, a ne moramo. Radi se o ljudskim životima. Ko će odgovarati za njih? I ovako smo među prvima po smrtnosti, kažu zbog lošeg zdravstvenog sistema, zbog zakašnjelih testiranja, zapuštenih bolesti... A zbog nedostatka vakcina?

Zadnji smo u svakom slučaju. Hajde, možemo se nekako pomiriti s činjenicom da smo zadnja rupa na sviralu za vaskoliki svijet, ali građani onima na vlasti ne bi trebali da oproste što njih tretiraju poput rupe iz narodne poslovice.

  • Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska

    Počela je vakcinacija protiv koronavirusa u bh. entitetu Republika Srpska

    Foto: Avaz


Sutra je i ta famozna sredina februara, otkad se najavljuje početak isporuke cjepiva preko COVAX mehanizma za siromašne države. Vidjet ćemo šta će od toga biti. Prognoze su sumorne, jer će i taj rok, vjerovatno, biti prolongiran. A u Srbiji vakcinisano već 700.000 tamošnjih stanovnika.

Sramota! Za našu državu, za građane, za one najugroženije, od ljekara koji se od prvog dana na prvim linijama bore s pandemijom do naših nana, deda...

A cirkus će tek biti kada se, jednog dana, pojave vakcine u „većem“ bh. entitetu. Pogodite ko će prvi da potrči da primi spasonosnu dozu. Pa, naravno, oni koji su i do sada navikli da sve dobiju preko reda, sa štelom, na lijepe oči.

Ali, kao što Balašević devedesetih otpjeva: „Nisu krivci primitivci što su pokupili mast, korov nikne gdje god stigne, ma svaka njima čast, krivi smo mi...“

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na