LIČNOST DANA

Papa Franjo: Korak ka miru

Posjetu Iraku opisao kao dužnost prema zemlji koja je preživjela mučenja

Papa Franjo: Borba za mirniji i pravedniji svijet. Agencije

Piše: A. Bajramović

7.3.2021

Sa željama i molitvama za mir i obnovu zemlje, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo stigao je u historijsku posjetu Iraku, prvu posjetu razorenoj zemlji, koju su na koljena bacili nasilje, progoni i ratovi.

Posjeta je inicirana potrebom da se sačuva multireligijski karakter države te da sve malobrojnija kršćanska manjina, koja je izložena nasilju, opstane u Iraku. Posjeta, koju je Papa opisao kao svoju dužnost prema zemlji koja je preživjela tolika mučenja, dolazi u teško vrijeme pandemije i nasilja, ali za razliku od svojih prethodnika, papa Franjo od nje nije odustao.

Nije prvi put da se papa Franjo bori za mirniji, pravedniji i bolji svijet, da ustaje u zaštitu ugnjetavanih i napuštenih. Danas je to kršćanska manjina u Iraku, a jučer je istim žarom osuđivao devijacije unutar Crkve koju predvodi i tražio oprost za zločine koje su počinili katolici. Tražio je mir i brigu u državama u ratu i zaštitu civila, upozoravao na položaj migranata, posebno djece, prognanih Rohindža muslimana iz Mijanmara, žena žrtava nasilja, molio se za žrtve holokausta, beskućnike…

BiH je bila jedna od prvih država koje je posjetio, a od bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika svojevremeno je tražio da za sobom ostave rane iz duboke prošlosti, da se suprotstave barbarstvu onih koji siju podjele kao uvod u novo nasilje, te da zajednički rade na mirnoj budućnosti.     



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.