KOMENTAR PETKOM

Sebijina i Alisina amnezija

Direktorica KCUS-a sve zaboravila o nabavci respiratora, baš kao i Alisa, koja se ne sjeća noći kada je ubijen Dženan

Sebija Izetbegović i Alisa Mutap. Agencije

Fahir Karalić
Piše: Fahir Karalić

26.3.2021

Seb. zove, loši respiratori, užas, u ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant. Sadržaj ove Viber komunikacije od 28. aprila prošle godine, koju Edita Kalajdžić (sekretarka Vlade FBiH) šalje drugom svjedoku Hasanu Ganibegoviću (bivši šef Ureda premijera FBiH), a koju je na suđenju Fadilu Novaliću i ostalima pokazao tužilac Džerman Pašić, govori skoro sve o nabavci kineskih respiratora za 10,5 miliona KM.

Prepiska je predočena tokom prekjučerašnjeg svjedočenja u Sudu BiH Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a. Iako je u ostalim porukama jasno navođeno ime - Sebija, Izetbegović je tužiocu odgovorila - „Ovdje nema mog imena“.

Na ostala pitanja odgovarala je - ne sjećam se, ne znam, ne, nisam... Kao da direktorica Izetbegović ima amneziju koja neodoljivo podsjeća na onu Alise Mutap, djevojke Dženana Memića. Alisa Mutap je, podsjetimo, bila s Dženanom u noći kad je nesretni mladić ubijen, a otad do danas tvrdi da se ne sjeća niti jednog detalja.

Zanimljivo je da porodica Memić tvrdi da su Alisi Mutap pojedini ljekari bliski upravo direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović pomogli da medicinski potkrijepi dijagnozu amnezije. A pomoć joj je u tome bila itekako potrebna, jer brojni ugledni stručnjaci i danas tvrde da su vrlo male šanse da se Mutap do danas zaista ničega ne sjeća.

Zbog te Alisine amnezije, istraga o ubistvu i nalogodavcima Dženana Memića godinama je tapkala u mjestu. Sve dok je nije preuzelo Tužilaštvo BiH, s glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić na čelu. Tek tad su počela hapšenja.

Teško je prognozirati kako će amnezija direktorice Izetbegović utjecati na suđenje optuženima za nabavku loših, a, kako mnogi tvrde, i beskorisnih, pa i opasnih kineskih respiratora za 10,5 miliona KM. Memićevim ubicama dosad je, nažalost, pomagala!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.