KOMENTAR DANA

Ne oprostite im, Bogiću

Bogićević je ponovo pokazao obraz, odbijajući da se njegov lik zloupotrebljava za prljave političke obračune

Bogić Bogićević. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

29.3.2021

Bogić Bogićević izabran je za gradonačelnika Sarajeva. Bogić Bogićević svoj izbor i dalje ne prihvata, nakon što je kandidaturu povukao.

A trebala je to biti tako prosta stvar. Četvorka je na novembarskim izborima u gradu Sarajevu ostvarila uvjerljivu pobjedu i odmah najavila Bogićevića, možda i najcjenjenijeg Sarajliju danas, kao svog kandidata za gradonačelnika, što je dočekano masovnim oduševljenjem građana. No, umjesto rutinske i formalne procedure na kojoj bi gospodin Bogićević bio potvrđen za gradonačelnika, stranački akteri priredili su nam još jednu političku šaradu.

Najprije nas je Naša stranka sablaznila viješću da im je kompromitirana i ridikulozna Ivana Marić, politička analitičarka (iako nije jasno kako se to zvanje tačno stječe), kandidatkinja za dogradonačelnicu, da bi, shvativši valjda vlastitu bruku, odustali od njene kandidature. Onda je Dino Konaković pokazao da mentalno očito i nije baš previše odmakao od SDA te je NiP za predsjedavajućeg Gradskog vijeća odlučio postaviti Konakovićevo kumče Jasmina Ademovića.

Ibrahim Hadžibajrić javno je otkazao lojalnost četvorci, koja je sada trojka, a skrštenih ruku nije sjedila ni SDA, koja je, jednako kao i prije četiri godine, krenula u vlastiti koruptivni poduhvat preuzimanja Grada bez većine, od predlaganja Srđana Srdića za predsjedavajućeg, čime bi se spriječio izbor Bogićevića, do pokušaja kupovine vijećnika za novu većinu.

Tako smo, umjesto rutinske procedure potvrđivanja Bogićevića za gradonačelnika, po starom, dobrom sarajevskom običaju, dobili farsu sastavljenu od korupcije, nepotizma i političkog beščašća. Bogićević je još jednom pokazao zbog čega je toliko cijenjen i poštovan u narodu, tačno onoliko koliko oni nisu.

Pokazao je obraz, odbijajući da se njegov lik zloupotrebljava za njihove prljave političke obračune i sitne interese, jednako kao što je zbog tog obraza i prethodnih 30 godina odbijao da se zbog funkcija valja u prljavštini bh. političkog blata.

Ne oprostite im, Bogiću, jer znaju vrlo dobro što rade. Sve ono što su i dosad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.