LIČNOST DANA

Svetislav Pešić: Bosnaš u Kući slavnih

FIBA iskazala najviše priznanje trofejnom košarkaškom stručnjaku

G. Š.

Pešić: Trenersku karijeru počeo u KK Bosna Sarajevo

Foto: Avaz


Svjetska košarkaška federacija (FIBA) iskazala je najviše priznanje trofejnom košarkaškom stručnjaku Svetislavu Kariju Pešiću, koji je svoj trenerski put počeo u Košarkaškom klubu Bosna iz Sarajeva. Priznati košarkaški trener izabran je u FIBA Kuću slavnih kao član klase 2020.

Svetislav Pešić rođen je 28. avgusta 1949. u Pirotu. Kao igrač, bio je član KK Pirot, KK Partizan i sarajevske Bosne, gdje se i najduže zadržao - od 1971. do 1979. godine. Samo tri godine nakon igračke, počeo je uspješnu trenersku karijeru.

Od 1982. do 1987. trenirao je sarajevske “Studente”, a potom i reprezentaciju Njemačke, Albu Berlin, bivšu SR Jugoslaviju, Keln, Barcelonu, Lotomatiku Rim, Žironu, Dinamo iz Moskve, Crvenu zvezdu, Valenciju, Bajern Minhen...

Možda i najveći uspjeh mu je osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Indijanapolisu 2002. godine, kada je selekcija bivše SR Jugoslavije do titule došla eliminirajući favorita i domaćina Sjedinjene Američke Države. Pešić je 2003. s Barcelonom osvojio Euroligu, 2007. s Đironom Eurokup, dok je 1995. s Albom osvojio Kup Radivoja Koraća. Također, 2019. godine proglašen je trenerom godine u Španiji.

Više o temi Ličnost dana

LIČNOST DANA
Amra Džeko: Podrška malim herojima
LIČNOST DANA
Mustafa Cerić: Poruka Bakiru
NA VRH

Podijeli članak na