KOMENTAR DANA

Bolje biti bogat i zdrav

Svi vi fadili, bakiri, zorani..., ili radite ili samo šutite, ne pravite nas idiotima ako ne možete pomoći svom narodu

Posljednji bunt građana koji su na ulicama Sarajeva zahtijevali ostavke. Avaz

Piše: Ema Maslo

10.4.2021

Bolje biti bogat i zdrav jer, ako si siromašan, džaba ti što si bolestan. Iako je prošlo mnogo decenija od izlaska ovog megapopularnog stripa, citati iz Alana Forda, nažalost, itekako su primjenjivi u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Džaba ti ovjerena knjižica, novac koji mjesečno izdvajaš za zdravstveno osiguranje, kojekakve štele, Bakirova obećanja o 100.000 radnih mjesta i milion vakcina kada se nađeš u četiri zida s nalazom pozitivnim na koronavirus, kao prosječan građanin naše zemlje suočiš se s gorkom stvarnošću - zavisiš od sebe i eventualno nekoliko članova porodice i najodanijih prijatelja.

Ko ima prosječna primanja, pa i nekako. Ali, kad ti doktorica s druge strane počne nabrajati vitamine ove i one, aspirine, antibiotike, probiotike i sijaset koječega čemu ne znaš ni ponoviti naziv, a ne šta drugo, pa podvučeš crtu - ništa ispod nekoliko stotina maraka. I kako, pitaš se. Pomisliš na sve one bespomoćne, nane i dede s penzijicama koji su zatečeni u istoj toj situaciji.

U situaciji bolesti, nemara, nebrige države, kada svakodnevno barem jedan poznanik i draga osoba umre, kada nas napuštaju ljudi poput generala Jove Divjaka i ostavljaju da živimo u ovoj zabludi od svijeta gdje je vlast nesposobna da nabavi najobičnije vakcine ili respiratore, a da se ne posluže „talovima“ i zagaze u kriminal.

Sve ovo se dešava jer oni, i ovi i oni, znaju da nas nije bilo briga, znaju da će izostati reakcija i da će se sve zaboraviti za 10 dana. I afere i političari koji kradu i novac i glasove, i oni koji se vakcinišu krišom, i njihove laži, obmane...

Ali nismo budale. Pokazuje to i posljednji bunt građana koji su na ulicama Sarajeva zahtijevali ostavke zbog nenabavljanja vakcina, pokazuju to i istražni organi u KCUS-u, pisma zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ispovijesti i osude članova porodice koji su javno progovorili o onome kroz šta su prošli, sudski procesi u aferi „Respiratori“.

Stoga, radite ono za šta ste plaćeni, za šta vam je narod dao glas, svi vi fadili, zorani, bakiri... Pomozite svom narodu ili..., ma samo šutite i ne pravite nas idiotima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.