KOMENTAR DANA

Bolje biti bogat i zdrav

Svi vi fadili, bakiri, zorani..., ili radite ili samo šutite, ne pravite nas idiotima ako ne možete pomoći svom narodu

Piše: Ema Maslo

Posljednji bunt građana koji su na ulicama Sarajeva zahtijevali ostavke

Foto: Avaz


Bolje biti bogat i zdrav jer, ako si siromašan, džaba ti što si bolestan. Iako je prošlo mnogo decenija od izlaska ovog megapopularnog stripa, citati iz Alana Forda, nažalost, itekako su primjenjivi u današnjoj Bosni i Hercegovini.

Džaba ti ovjerena knjižica, novac koji mjesečno izdvajaš za zdravstveno osiguranje, kojekakve štele, Bakirova obećanja o 100.000 radnih mjesta i milion vakcina kada se nađeš u četiri zida s nalazom pozitivnim na koronavirus, kao prosječan građanin naše zemlje suočiš se s gorkom stvarnošću - zavisiš od sebe i eventualno nekoliko članova porodice i najodanijih prijatelja.

Ko ima prosječna primanja, pa i nekako. Ali, kad ti doktorica s druge strane počne nabrajati vitamine ove i one, aspirine, antibiotike, probiotike i sijaset koječega čemu ne znaš ni ponoviti naziv, a ne šta drugo, pa podvučeš crtu - ništa ispod nekoliko stotina maraka. I kako, pitaš se. Pomisliš na sve one bespomoćne, nane i dede s penzijicama koji su zatečeni u istoj toj situaciji.

U situaciji bolesti, nemara, nebrige države, kada svakodnevno barem jedan poznanik i draga osoba umre, kada nas napuštaju ljudi poput generala Jove Divjaka i ostavljaju da živimo u ovoj zabludi od svijeta gdje je vlast nesposobna da nabavi najobičnije vakcine ili respiratore, a da se ne posluže „talovima“ i zagaze u kriminal.

Sve ovo se dešava jer oni, i ovi i oni, znaju da nas nije bilo briga, znaju da će izostati reakcija i da će se sve zaboraviti za 10 dana. I afere i političari koji kradu i novac i glasove, i oni koji se vakcinišu krišom, i njihove laži, obmane...

Ali nismo budale. Pokazuje to i posljednji bunt građana koji su na ulicama Sarajeva zahtijevali ostavke zbog nenabavljanja vakcina, pokazuju to i istražni organi u KCUS-u, pisma zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ispovijesti i osude članova porodice koji su javno progovorili o onome kroz šta su prošli, sudski procesi u aferi „Respiratori“.

Stoga, radite ono za šta ste plaćeni, za šta vam je narod dao glas, svi vi fadili, zorani, bakiri... Pomozite svom narodu ili..., ma samo šutite i ne pravite nas idiotima.

Više o temi Komentar dana

KOMENTAR DANA
Hronologija malinarenja
KOMENTAR DANA
Korona nas je pojela?
NA VRH

Podijeli članak na