KOMENTAR DANA

Urušavanje države

Plaće državnih policajaca već devet godina na istom nivou, a povećanje od minimalnih 4,5 posto nije moguće

Zbog uvjeta rada SIPA, ali i druge državne agencije već godinama se suočavaju s odlivom kvalitetnih kadrova. Arhiv

Piše: Alen Bajramović

12.4.2021

Pismo Sindikata Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), upućeno predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, predstavlja novo upozorenje da je u toku pokušaj urušavanja najelitnije policijske jedinice u državi te da na ovakav nastavak politike rušenja državnih institucija ne postoji adekvatan odgovor.

Sindikat SIPA-e upitao je Dodika zašto, nakon najave da će plaće policajaca u RS biti povećane, slično razumijevanje ne pokaže i u slučaju njihovih kolega na državnom nivou, jer u SIPA-i rade službenici iz oba entiteta, koji su najistureniji u borbi protiv ilegalnih migracija, organiziranog kriminala i drugih najtežih krivičnih djela.

Plaće državnih policajaca već devet godina na istom su nivou, a povećanje od minimalnih 4,5 posto, odnosno vraćanje na nivo iz 2012. godine nije moguće, jer Predsjedništvo BiH nije prihvatilo prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu.

Dodikov odnos prema svemu što nosi prefiks države poznat je odranije, uprkos tome što iz državne kase uredno uzima i svoju plaću, ali zabrinjavajuće je da na pismo Sindikata SIPA-e, ali i zahtjeve s nedavnih protesta Sindikata SIPA-e, Granične policije BiH i državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH odgovora nema ni od preostale dvojice članova Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

Zbog uvjeta rada SIPA, ali i druge državne agencije već godinama se suočavaju s odlivom kvalitetnih kadrova, tako da su, bez obzira na trenutne izgovore, na djelu konstantni pokušaji urušavanja jedinice koja je ovoj državi služila za ponos. S druge strane, oni koji bi trebali zaštititi interese BiH svoj politički kapital potrošili su na trgovinu pozicijama i imenovanjima.

Stranački, a ne državni interesi i do sada su bili prioritet, a neprijateljima države čak su se činili i brojni ustupci. Zato smo u poziciji u kojoj se moramo zabrinuti za opstanak postojećih, a o formiranju nužno potrebnih, novih državnih institucija možemo samo sanjati. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.