KOMENTAR DANA

Borba za opstanak

Čak 80 posto povratničke populacije u RS starije je od 65 godina i za nekoliko godina će biti svedeni na statističku grešku

Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović. Arhiv

Piše: Alen Bajramović

13.3.2021

Briga o vlastitom statusu unutar države, vjerskom životu članova Islamske zajednice, obnova vjerskih objekata, borba za vraćanje vakufske imovine, a posebno njeno stavljanje u funkciju razvoja BiH, samo su neke od obaveza struktura Islamske zajednice u BiH.

Međutim, činjenica da u posljednjih nekoliko dana, na različite načine, najviši predstavnici najveće vjerske zajednice u BiH potenciraju status povratnika u RS i najavljuju tešku borbu za opstanak Bošnjaka, pa i Hrvata, u manjem bh. entitetu, pokazuje da je vrag odnio šalu i da je sabur s kojim se u proteklom periodu gledalo na sve propuštene prilike, greške i nebrigu, s jedne, i opstrukcije povratka, s druge strane, konačno iscurio.

Reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović najprije je okupio lidere probosanskih stranaka te ih upozorio da Bošnjacima u manjem bh. entitetu praktično prijeti nestanak. Već sutradan, prilikom boravka u Foči, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je spomenuo prijedlog da se po nekoliko procenata iz kantonalnih i federalnog budžeta izdvoji godišnje za pomoć Srebrenici.

Na sceni je ponovni pokušaj da se oni eliminiraju s ovih područja, kako ekonomskim i drugim pritiscima tako i stalnim prijetnjama otcjepljenjem RS, kazao je reis Kavazović tokom posjete Goraždu, dodajući kako je 80 posto povratničke populacije u RS starije od 65 godina i da će za nekoliko godina biti svedeni na statističku grešku.

Bez obzira na različite komentare, pa i one koji smatraju da se radi o miješanju vjerskih institucija u politička pitanja, inicijativa reisa Kavazovića i zajednice na čijem je čelu sasvim je očekivana i opravdana. Bilo bi začuđujuće da se vjerski lider jednog naroda ne zabrine zbog činjenice da tog naroda vrlo brzo neće biti na polovini teritorije države.

I bilo bi loše po državu da, nakon potrošenih milijardi međunarodne pomoći i zanemarivanja egzistencijalnih potreba povratnika, ovakva inicijativa ne dobije podršku svih koji su još svjesni da se svakom građaninu ove zemlje moraju osigurati njegova ljudska prava i normalni uvjeti za život na svakom pedlju BiH.       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.