LIČNOST DANA

Ermin Zatega: Strpljenje pri kraju

Pokazao da bh. zvaničnicima neće uvijek polaziti za rukom da sakriju afere

Ermin Zatega. ARHIV

Piše: Al. B.

16.4.2021

Fotografije ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja u vlastitoj zemlji, u gradu u kojem živi, bez pratnje, službenih automobila i rotacija ne može ni do trgovačkog centra, po ko zna koji put zgrozile su bh. javnost.

Od te činjenice, koju je svojim fotografijama otkrio novinar Ermin Zatega, degutantnija su samo objašnjenja da je sve po zakonu i da to tako mora biti, a posebno optužbe da je tim fotografijama novinar ministricu pokušao kompromitirati. Tri dana čuđenja i osuda, pa bi novoj blamaži bh. funkcionera, do neke nove, bio kraj. Međutim, odgovor koji je uslijedio pokazao je da u ovoj zemlji ima novinara sa stavom, ponosom i odlučnošću da se priča dovede do kraja i da bh. zvaničnicima neće uvijek polaziti za rukom da jednu aferu sakriju drugom.

Kvalificirajući ponašanje ministrice Turković odvratnim, parazitskim i nemoralnim, Zatega je zatražio odgovore na sva relevantna pitanja vezana za ovaj događaj, na koja, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, očekuje odgovore.

Svojom reakcijom nagrađivani novinar Centra za istraživačko novinarstvo Ermin Zatega praktično je dokazao da je strpljenje u BiH pri kraju, ali i da se sebični, pohlepni i nesposobni predstavnici bh. vlasti mogu i trebaju nadati odgovorima kakve zaslužuju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.