KOMENTAR PETKOM

Mirni razlaz s narodom

Dobro situirani bh. političari podijelili su uloge, dok je preživljavanje dominantna tema u većini bh. domova

Sve je veći broj osiromašenih građana koji reduciraju ranije reducirani sadržaj svoje potrošačke korpe. Ilustracija

Piše: Alen Bajramović

23.4.2021

Neko ih zove tihim, neko puzajućim, ali, kako god definirali ovaj stalni trend pustošenja novčanika bh. građana, on je tu i traje, bez obzira na Vladine mjere ograničavanja marži na osnovne artikle.

Iako smo i sami takvu odluku Vlade FBiH dočekali s odobravanjem, izgleda da ona nema prevelikog utjecaja jer bi njenu primjenu neko morao i kontrolirati.

Samo za mjesec potrošačke cijene u FBiH porasle su za 0,8 posto. Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, najviše su poskupjeli odjeća i obuća, prijevoz, hrana, a u vrijeme pandemije - pomalo, ali stabilno - rastu i cijene usluga u zdravstvu.

Dok cijene rastu, penzioneri traže usklađivanje penzija s troškovima života, rudari najavljuju proteste, sindikati upozoravaju da potrošačka korpa za većinu radnika postaje nedostižna, a nezaposlene više niko i ne spominje. Sve je veći broj osiromašenih građana koji reduciraju ranije reducirani sadržaj svoje potrošačke korpe.


Alen Bajramović. Avaz

Za to vrijeme dobro situirani bh. političari, na čija primanja aktuelna poskupljenja utječu koliko i Novalićevi pokušaji na nabavku vakcina, podijelili su uloge. Jedni su vojskovođe ispred naroda, a drugi mirotvorci, jedni bi da se, kao, otcijepe i mirno raziđu, a drugi im to, kao, ne daju.


Ko zna koji po redu igrokaz ima sve manje gledalaca, preživljavanje je dominantna tema u većini bh. domova, a sadržaj sutrašnjeg ručka važniji je od višedecenijskog crtanja granica na mapi zemlje koja je previše ratovala i patila.


Oni koji to ne shvataju, mirno se razilaze s vlastitim narodom, a brzo će doći u situaciju da pred masom gladnih, obespravljenih i poniženih stanu samo ispred nesposobne brigade podobnih, koja godinama logistiku crpi iz budžeta, a za građane ništa ne radi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.