KOMENTAR

Dodik je kukavica: Hajde, mangupe, raspiši referendum

Nije valjda da se bojiš? Kakav si ti, bre, Srbin?

Dodik, Kusturica i Handke. Arhiv

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

9.5.2021

Rukovodstva Srbije i Republike Srpske u Donjoj Gradini jučer su položila vijence za Rome, Jevreje i Srbe koji su stradali u Jasenovcu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je i sjećanje na jedan od najstrašnijih genocida na ovom prostoru zloupotrijebio za svoju dnevnopolitičku demagogiju i ispaljivanje nacionalističkih ubleha. Ponovio je da se Republika Srpska treba odvojiti, kazavši i kako se granice unutar BiH “mogu samo podebljati”.

Ušli smo već u 16. godinu otkako je Dodik, u kampanji za izbore 2006., prvi put najavio referendum. Od tada, iz mjeseca u mjesec, trabunja o otcjepljenju RS i raspadu BiH, a jedino što smo od njegove priče do sada dobili jesu tenzije u zemlji i dodatna međunarodna izolacija. Katalonsko separatističko rukovodstvo se, primjerice, nije ponašalo tako. Karles Pudždemon (Carles Puigdemont), bivši predsjednik vlade Katalonije, svoje separatističke riječi pretvorio je u djela pa je, nakon neustavnog referenduma, u oktobru 2017. proglasio nezavisnost Katalonije.

Zbog neustavnog djelovanja Pudždemon i njegovi saradnici osuđeni su na dugogodišnje zatvorske kazne, a bivši lider Katalonije pobjegao je u egzil. Potez Pudždemona svakako je bio nepromišljen, sulud, ali i hrabar. A hrabrost je upravo ono što razlikuje Pudždemona od Dodika. Dakle, hajde, mangupe, kad već 15 godina prijetiš, stisni ono što već trebaš i raspiši referendum. Nije valjda da se bojiš? Kakav si ti, bre, Srbin?

Ali ne plašite se da će Dodik prihvatiti ovaj poziv. Osim što je kukavica, Dodik je i oportunista kojem su vlast i moć vrhovni interes i taj, svjestan posljedica antiustavnog djelovanja, neće učiniti apsolutno ništa što bi mu to moglo ugroziti. Separatistička retorika mu upravo i služi za to da dizanjem tenzija i nacionalističkim loženjem vlastitog naroda osigurava sebi vlast i moć, u nedostatku bilo kakvih drugih rezultata.

No, ima to i svoju pozitivnu stranu. Jalove prijetnje otcjepljenjem više niko normalan ne uzima zaozbiljno, ponajprije Srbi u BiH. Dodik je riječi “referendum” i “otcjepljenje” toliko izlizao i obesmislio da one sada zvuče poput poštapalica “znači” i “ovaj”.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.