KOMENTAR DANA

Privatizacija Drine

Ikebane iz Vijeća ministara još jednom pokazale nesposobnost, Srbija radi i gradi šta hoće

Hidroelekrana "Buk Bijela". ERS.BA

Piše: Ema Maslo

19.5.2021

U najblažoj verziji, skandalozan je čin Vlade Republike Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta RS koji su ozvaničili početak gradnje hidroelektrane „Buk Bijela“ na rijeci Drini dok Ustavni sud BiH još nije donio konačnu odluku o tome je li ovo uopće zakonit projekt raspolaganja vodnim resursima koji su dobro države Bosne i Hercegovine.

U prijevodu, Srbija će investirati u gradnju hidroelektrane na Drini bez saglasnosti državne vlasti u BiH. Gradnja hidroelektrane počinje i bez saglasnosti Crne Gore, koja strahuje od posljedica po okoliš, odnosno zbog mogućeg utjecaja na ekosistem rijeke i kanjona Tare.

Novac svojih poreznih obveznika u Srbiji su uspjeli uobličiti u još jednu regionalnu, dobro upakovanu provokaciju. No, ni prvi, a, nažalost, ni posljednji put.

No, ono što je još poraznije po državu BiH je nesposobnost Vijeća ministara da reagira i zaštiti stvarnu imovinu države. Sve što radi Srbija, polazi joj za rukom iz prostog razloga što svaki takav potez bude dočekan s mlakom reakcijom ili nikakvom ikebana iz Vijeća ministara.

Sve dok je takva reakcija, i komšije i svi ostali će se tako ponašati prema BiH i njenim resursima.

U međuvremenu, iz istog tog entiteta RS, koji glumi državu u državi, iz koje svakodnevno odlaze i sposobni, sama po sebi jasna je poruka mladih ljudi tim političarima - u korumpiranoj i opustošenoj zemlji ne vide svoju budućnost.

Svaka odgovorna politika treba da krene od ovog prizora. Odlaze mladi. Gotovo smo se i prestali čuditi, ovi što ostaju i dalje praštaju, popuštaju, spremni prijeći preko mnogih uvreda, poniženja, gubitka dostojanstva u ovom društvu, u ovakvoj nesređenoj državi.

Gdje sve nenormalno, upravo zbog toga - postaje normalno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.