KOMENTAR DANA

Građani prvog reda

U Zetri su se, mimo svih protokola i prioritetnih grupa, vakcinisali sestra i zet Bakira Izetbegovića te Fikret Prevljak

Sabina Berberović i brat Bakir Izetbegović. Arhiv

Ema Maslo

25.5.2021

Izvlače se vakcine u Zetri na stražnja vrata za neke koji su, izgleda, građani prvog reda, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u subotu.

I zaista jeste skandal i velika sramota da postoje neregularnosti u kakvom-takvom procesu imunizacije u Sarajevu.

No, i u ovom slučaju se potvrdilo da je SDA posljednja moralna i politička adresa s koje ovakav prigovor može stići.

U zemlji, u kojoj je više od 9.150 ljudi umrlo od posljedica koronavirusa, a vakcine i dalje pristižu “na kapaljku”, postoje građani prvog reda, oni za preko reda. A oni su prvi do Bakira.

U Zetri su se, naime, mimo svih protokola i prioritetnih grupa - starih, nemoćnih, teških pacijenata - vakcinisali sestra i zet Bakira Izetbegovića, Sabina i Mirsad Berberović, ali i Fikret Prevljak, propali kandidat za načelnika Ilidže i predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

Na redu su tog dana trebali biti građani stariji od 75 godina, a svi gore pobrojani u tu grupu ne spadaju.

Ovo je još jedan gorki primjer inertnog, parazitskog, bezosjećajnog, amoralnog i licemjernog čina, dok vlast nije sposobna nabaviti vakcine za svoje građane, a brojne porodice prenose stravična iskustva kroz koja su njihovi najmiliji prošli tokom liječenja “malina respiratorima” u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, na čijem čelu je Bakirova žena Sebija Izetbegović.

No, očigledno je to da do svijesti onih koji pripadaju prvom redu ne dopiru vapaj i bol običnog naroda. A institucije im služe kao poluga moći vladajuće porodične oligarhije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.