LIČNOST DANA

Fata Orlović: Avlija nema cijenu

Mnogi su se oglasili, pa i političari kojima je najbolje da šute

Al. B.

Fata Orlović: Svima održala lekciju

Foto: Avaz


Osmijeh nane Fate na dan kada je, prvi put nakon dugo vremena, ugledala cijelo Konjević-Polje bez crkve u svojoj avliji te “najslađa kafa” s našim novinarom Sakibom Smajlovićem svjedočili su o velikom olakšanju koje je osjetila nakon što je pravda konačno ispunjena.

Mnogi su se oglasili, pa i političari kojima je najbolje da šute. Svi su bili uz nanu Fatu iako je ona često bila sama, okružena samo svojom djecom. Nakon što je teška mehanizacija ušla na imanje Orlovića svi su se požurili svrstati na njenu stranu, u veliku pobjedu heroine pokušati ugraditi i vlastite zasluge, ali svima je jasno da je ova bitka za pravdu zavisila isključivo od Fatine snage, upornosti i jednom date riječi koju nije pogazila ni onda kad su je uvjeravali da to uradi.

Uz podršku najrođenijih, porodice, pravnika i pojedinih intelektualaca, podržana ljubavlju običnih, nemoćnih ljudi, Fata Orlović je pobijedila, cijeloj državi održavši lekciju koliko se voli, kako se brani svoje, da vlastita avlija nema cijenu, ali i da se, uprkos fizičkim napadima, poniženjima, inatu bespravnih graditelja i uzurpatora, ne osjeća i ne širi mržnja, već se pred prizorima zakonitog rušenja nezakonito izgrađenog objekta osjeća nelagoda.

Svoju bitku nana je dobila, a na drugima je danas da pobijede bolesne i zle umove koji najavljuju buduće ratove i ponovne gubitke nevinih života.

Više o temi Fata Orlović

DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
Bakir i Dodik su saveznici
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na