LIČNOST DANA

Ismet Škulj: Kilometri za oboljele

Biciklističkom rutom iz Zavidovića do Drača želio skrenuti pažnju na plućne bolesnike

Škulj: Peto putovanje ka Albaniji. Avaz

Piše: Al. B.

11.6.2021

Više od 1.200 kilometara kroz BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju, preko Pešteri i Prokletija, prešao je na svom biciklu Ismet Škulj. Sportista i humanista iz Zavidovića biciklističkom rutom do Drača u Albaniji, tokom koje je i planinario, želio je i uspio, barem nakratko, skrenuti pažnju javnosti na oboljele od plućne hipertenzije te ukazati na ozbiljnost ove bolesti, za koju mnogi nisu ni čuli, i na izuzetno težak položaj oboljelih.

Motiv uz koji je peti put krenuo ka Albaniji bio je jači od napora koje je doživio na još jednom teškom i uzbudljivom putovanju, tokom kojeg su mu snagu davali i prijatelji i kolege iz Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Brojni sportisti svijeta svakog maja dugim vožnjama daju podršku oboljelima od plućne hipertenzije, ozbiljnog oboljenja krvnih sudova pluća zbog kojeg strada i srce. Terapije bez kojih se bolest brzo razvija i završava tragično veoma su skupe, a pacijenti ih uglavnom moraju sami finansirati.

Ismet je penzionisani policajac i dugogodišnji sportista koji od putovanja u znak podrške oboljelima od različitih bolesti, po kojima je poznat u BiH, ali i regiji, ne odustaje ni u 58. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.