KOMENTAR DANA

Od Bogića do jaza u trojci

Kada će se trojka uozbiljiti i prestati očekivati od građana da ih podržavaju zbog obećanja, a ne rezultata

Edin Forto. Agencije

Piše: Ema Maslo

15.6.2021

Kritike na rad Vlade Kantona Sarajevo sve su glasnije, pa i od onih koji su njima dali glas na posljednjim izborima, nadajući se da će donijeti promjene. Sedam mjeseci nakon što su slavili na izborima, stranke - sada već trojke - ništa vidljivo nisu promijenile niti su unaprijedile stanje u kvalitetu života, nestranačkom zapošljavanju, kulturi, čistoći grada...

Nakon posljednjeg ekscesa i otkazivanja Jazz Festa zbog odluke Ministarstva kulture i sporta na čijem je čelu NiP-ov Samir Avdić premijer KS Edin Forto (Naša stranka) preuzeo je odgovornost te, kao i nekoliko puta do sada, istakao da je “susramljen”.

Da odnosi među tadašnjom četvorkom nisu baš sjajni, pokazalo se prvi put tokom izbora gradonačelnika Sarajeva i odustajanja Bogića Bogićevića od kandidature. Tada je i četvorka postala trojka, nakon što je Ibrahim Hadžibajrić (NES) odustao od ovog projekta.

Nepuna četiri mjeseca nakon imenovanja nove vlade ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podnijela je ostavku na tu dužnost. Iako je obrazložila kako je to zbog privatnih razloga, teško je zanemariti da je bio niz turbulencija u resoru koji je vodila.

Dok se to dešavalo, građani Sarajeva na društvenim mrežama objavljivali su fotografije prljavog grada, prosjaka u centru, migranata, haosa u saobraćaju, pa do Jazz Festa.

Forto je bio “susramljen”, a očigledni lider trojke Elmedin Konaković na društvenim mrežama poručuje da greške nema.

Iako je Konaković u nekoliko navrata pokušavao istaknuti SDP BiH kao lidera ove koalicije, postaje sve jasnije da dominaciju preuzima upravo on. Valjda će ubrzo postati jasno i Konakoviću i svima oko njega da je krajnje vrijeme da se vlast u Sarajevu uozbilji i prestane očekivati od građana da ih podržavaju zbog obećanja, a ne rezultata. Jer građani Sarajeva su se proteklih decenija naslušali i nagledali sličnih...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.