LIČNOST DANA

Haris Seferović: Potopio prvake

Postigao dva gola u velikoj pobjedi

Seferović: Najbolje ocijenjeni Švicarac na "SofaScoreu". Arhiv

E. Ć.

30.6.2021

Fudbalska reprezentacija Švicarske, predvođena bosanskim triom, selektorom Vladimirom Petkovićem i napadačima Harisom Seferovićem i Mariom Gavranovićem, napravila je senzaciju na Euru 2020. Eliminirana je favorizirana Francuska za plasman u prvo četvrtfinale u historiji.

Jedan od junaka velike pobjede bio je Seferović, koji je postigao dva pogotka, kao i Gavranović (jedan iz penala), ali je Haris dobio najbolju ocjenu na specijaliziranom portalu “SofaScore”.

Prvo je u 15. minuti pogodio za vodstvo Švicarske, a onda su “Trikolori” napravili preokret. I kada se činilo da su Švicarci pred eliminacijom, Seferović je u 81. minuti ponovo pogodio...

Inače, Sanjanin nikad nije krio ljubav prema Bosni i Hercegovini, pa tako njegov lakat krasi velika tetovaža na kojoj su istaknute granice naše zemlje, uz šest zlatnih ljiljana.

Haris Seferović rođen je 22. februara 1992. u švicarskom Surzeu. Sjajni napadač vuče bh. korijene s obzirom na to da su mu roditelji iz Sanskog Mosta. U Švicarskoj je i započeo fudbalsku karijeru. Igrao je u Grashoperu, a onda je uslijedio odlazak u Fjorentinu, koja ga je posuđivala Ksamaksu, Lećeu i Novari, da bi se potom preselio u Real Sosijedad. Potom ga je lopta odvela u Ajntraht iz Frankfurta, a od 2017. godine nosi dres Benfike.

Za A reprezentaciju Švicarske odigrao je 78 utakmica i postigao 24 pogotka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.