LIČNOST DANA

Nedžad Husić: Heroj nacije

Bez mnogo pompe je otišao u Japan i još jednom pokazao veliki potencijal

Piše: N. D.

26.7.2021

Husić: Stigao do pete pozicije. Avaz

Da su mu sudije, nekim slučajem, bile naklonjenije, možda bi ovo bila priča o prvoj medalji u historiji za Bosnu i Hercegovinu na Olimpijskim igrama. Poražen je u polufinalu, bilo je možda i diskutabilnih sudijskih odluka, ali nikako ne ostaje gorak okus.

Nedžad Husić, bh. tekvondoista, peti je na Olimpijskim igrama u Japanu i to je najbolji rezultat u historiji samostalne Bosne i Hercegovine na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

Taj 19-godišnjak nije zvijezda, bez mnogo pompe je otišao u Japan i tamo još jednom pokazao veliki potencijal. Radio je naporno sa svojim trenerima i nadao se da može napraviti rezultat koji bi ga promovirao u heroja nacije.

I postao je heroj nacije, države, koja, kao ni druge sportiste, ni njega posebno nije mazila. Sada je peti, ali je jasno da će se za ovog momka još čuti i da će BiH u budućnosti postati još konkurentnija na Olimpijskim igrama.

Husić je rođen u Sarajevu 15. septembra 2001. godine, a osim titule evropskog viceprvaka u seniorskoj konkurenciji, osvojio je i srebro na Evropskom prvenstvu za takmičare do 21 godine. Ima brojne medalje s omladinskih tekvondo takmičenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.