LIČNOST DANA

Mesud Pezer: Hitac vrijedan finala

Bh. bacač kugle ostvario treći najbolji rezultat polufinala

Drugi finalista na Igrama koji dolazi iz BiH. Avaz

Piše: E. Ć.

4.8.2021

Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer napravio je podvig u polufinalu Olimpijskih igara, gdje je u teškoj konkurenciji uspio izboriti veliko finale.

Do borbe za medalju naš atletičar došao je trećim najboljim hicem polufinala. Pezer je kuglu bacio na 21,33 metra udaljenosti, a od njega su bili bolji samo svjetski rekorder Rajan Kruzer (Ryan Crouser, 22,05) i Tomas Volš (Thomas Walsh, 21,49).

U prvom bacanju Pezer je ostvario dužinu od 20,41, da bi potom u drugom pokušaju Zeničanin briljantnim hicem pogodio finale.

Zbog njega neće biti spavanja. U noći sa srijede na četvrtak od 4.05 sati po srednjoevropskom vremenu zakazano je finale, kada će rođeni Zeničanin pokušati napraviti novi podvig i osvojiti prvo olimpijsko odličje za Bosnu i Hercegovinu.

Naša zemlja će imati dva takmičara koja će se takmičiti za olimpijsko odličje. Osim Pezera, imamo i Amela Tuku, koji će trčati na 800 metara.

Mesud Pezer rođen je 27. avgusta 1994. godine u Zenici. Član je Atletskog kluba „Zenica“, a pažnju na sebe skrenuo je 2013., kada je na Evropskom juniorskom prvenstvu bio najbolji s hicem od 20,44 metra. Potom je na Mediteranskim igrama osvojio treće mjesto s hicem od 19,82 metra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.