KOMENTAR DANA

Plaćajte i šutite

Izjavu federalnog premijera Fadila Novalića u vezi s poskupljenjem ulja ne treba shvatiti kao ironiju, nego kao realnost

Velika poskupljenja. Ilustracija

Piše: Meliha Smajkić

8.9.2021

Odavno smo naučili šutjeti. Šuti, ne talasaj, ne buni se i plaćaj, deviza je koju smo, izgleda, usvojili kao svakodnevicu, bez obzira na cijenu.

Tiha poskupljenja hrane u trgovinama ili, kako ih stručnjaci nazivaju, puzajuća, u posljednjih godinu samo se nižu jedna za drugim. Pogled na cijene prehrambenih namirnica zastrašuje. Još su strašnije prognoze o tome da val poskupljenja tek doseže vrhunac.

Cijene osnovnih životnih namirnica - riže, maslaca, mesa, a pogotovo ulja - zabrinjavaju, a još je šokantnije da nam je voće i povrće tako skupo da ga većina stanovništva ne može sebi ni priuštiti. Ništa novo, rekli bismo, jer navikli smo živjeti ispod prosjeka.

I, kao i uvijek, neki dobro profitiraju. Brojni proizvođači i distributeri su dobro iskoristili poremećaje na svjetskom tržištu i, pod krinkom globalnih promjena, vještački drže napuhane cijene.



Meliha Smajkić. Avaz

Dok jedni profitiraju, istina se krije i u činjenici da BiH ne proizvodi ni približno dovoljno hrane za svoje potrebe niti koristi kapacitete koje ima, na što, uostalom, ukazuju i stručnjaci, a kada ste ovisni o uvozu, onda je neminovno diktiranje cijena sa strane.

Poljoprivreda u BiH je odavno zamrla. Sve se svelo na distribuciju poticaja po stranačkim linijama, dok one istinske poljoprivredne proizvođače u polupraznim selima guši, uz rijetke izuzetke, uvoz bjelosvjetskog otpada po našim tržnicama i trgovinama koji debelo plaćamo.

I dok se i dalje puše balon visokih cijena, naše vlasti spavaju, a, izgleda, neće nikome ni odgovarati za takvo stanje. Nespremni i nesposobni, kakvima se godinama pokazuju, umjesto pravovremenih i konkretnih rješenja, doživjeli smo i to da nam se rugaju. Zato izjavu federalnog premijera Fadila Novalića u vezi s poskupljenjem ulja ne treba shvatiti kao ironiju, nego kao realnost. Realnost na koju smo navikli, koju smo prihvatili i za koju nam niko nije kriv. Plaćajte, šutite i životarite. To je, očito, ono na što smo navikli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.