KOMENTAR DANA

Optimizam s pokrićem

Nadu dodatno podgrijava i igra našeg državnog tima u posljednje dvije utakmice

Piše: Goran Šumar

Naša fudbalska selekcija

Foto: Agencije


U četvrtoj kvalifikacionoj utakmici za Svjetsko prvenstvo 2022. godine naša fudbalska reprezentacija ostvarila je samo remi (2:2) protiv autsajdera Kazahstana i tako s tri boda ostala na diobi četvrtog i posljednjeg, petog mjesta.

No, „Zmajevi“ su i dalje u igri za plasman na drugo mjesto i dodatne kvalifikacije za Mundijal u Kataru, s obzirom na to da je drugoplasirana Ukrajina u pet utakmica ostvarila pet remija, dok trećeplasirana Finska, također, ima plus dva boda, ali će u novembru gostovati u našoj domovini.

Nadu dodatno podgrijava i igra našeg državnog tima u posljednje dvije utakmice protiv aktuelnog prvaka svijeta Francuske (1:1) i Kazahstana, kao i činjenica da je selektor Ivajlo Petev uočio određene greške. A to je, prije svega, defanzivni prekid iz kojeg smo u posljednje tri utakmice (Danska 0:2, Francuska 1:1, Kazahstan 2:2) najčešće primali golove.

  • Goran Šumar

    Goran Šumar

    Foto: Avaz


S druge strane, treba istaknuti i to da je selektor Petev odlično pripremio i vodio prethodne utakmice te da nam je nedostajao povrijeđeni Rade Krunić.

Kako to kaže nekadašnji naš reprezentativni napadač Marko Topić, kada lopta neće u gol, kao što je to bio slučaj posebno u prvom poluvremenu posljednjeg meča na Bilinom polju, onda je teško ostvariti pobjedu. Naš kapiten Edin Džeko, kada ima svoj dan, onakve šanse pretvara u golove i žmireći...

Rezultat posljednjeg duela s autsajderom iz Kazahstana možda bi bio bolji da je u startnoj postavi bio Amer Gojak, i(li) Luka Menalo, ali lako je poslije bitke biti general.

Međutim, činjenica je i to da je Gojak, koji je odavno etiketiran kao predvodnik nove generacije naših najboljih fudbalera, preko noći pao u drugi plan, bez obzira na trenutni status u klubu.

Više o temi Svjetsko prvenstvo

NA VRH

Podijeli članak na