KOMENTAR DANA

Tiho umiranje

Držeći se toga kao pijani plota, Vlada FBiH u tehničkom mandatu nije imala zakonsko uporište da poveća penzije, ali je premijer iluzionista Fadil Novalić usklađivanje ili povećanje penzija najavio dogodine

Edin Skokić

Fadil Novalić

Foto: Agencije


Redovno usklađivanje penzija u Federaciji BiH izostalo je u ovoj godini jer nije ubilježen rast bruto domaćeg proizvoda (BDP), a - statistički gledano - bitnije nije promijenjen ni indeks potrošačkih cijena.

Držeći se toga kao pijani plota, Vlada FBiH u tehničkom mandatu nije imala zakonsko uporište da poveća penzije, ali je premijer iluzionista Fadil Novalić usklađivanje ili povećanje penzija najavio dogodine.

Zašto baš 2022. godine? Zato što je izborna godina, a Fadil Novalić i njegova bratija ne bi imali ništa protiv toga da ostanu ustoličeni još jedan mandatni ciklus.

Do tog cilja će gaziti i preko mrtvih. Barem tako sugerira statistika. Jer, ako je minimalna penzija 382 KM, a ako hrana poskupljuje iz dana u dan, mnogi penzioneri neće dočekati živi redovno usklađivanje penzija koje je Novalić obećao dogodine.

Koliko je samo tuge u penzionerskim očima kada ih vidite u redovima pred bankama dok čekaju svoju crkavicu. Mnogi od njih već narednog jutra nemaju za hljeb. Svoje dostojanstvo čuvaju između četiri zida, a za njihovu bijedu i neimaštinu znaju rijetki.

U ta četiri zida sakupili su se sva tuga i jad ovozemaljskog života. Oni su radili više od četiri decenije da bi u „zlatnom dobu“ imali život dostojan čovjeka. No, umjesto takve vrste blagodati, stoput su izvarani, poniženi, obespravljeni…

Ostaje im da izađu na ulicu ako do 22. septembra Vlada FBiH ne donese odluku o vanrednom usklađivanju penzija. Ima li većeg poraza za vlast kada joj iz države idu najmlađi, a na ulice zbog nepravde izlaze najstariji? Nema!

Više o temi Fadil Novalić

NA VRH

Podijeli članak na