KOMENTAR DANA

Novalićeva matematika

Umjesto hvalisanja, trebao bi odgovoriti da li građani u Federaciji BiH danas žive bolje u odnosu na početak njegovog mandata

Erdin Halimic
Piše: Erdin Halimic

Fadil Novalić

Foto: Agencije


Dok se prvi čovjek najdugovječnije Vlade FBiH u historiji BiH putem društvenih mreža hvali rastom stope zaposlenosti, mudro izbjegava da odgovori na krucijalno pitanje - zašto ljudi danas žive gore nego kad je on preuzeo funkciju.

Jednostavno pitanje na koje bi trebao odgovoriti svaki političar.

Dok se premijer Novalić kiti rastom zaposlenosti u vrijeme svog mandata, a koji je davno istekao, zaboravlja objasniti građanima Federacije zašto moraju kupovati 37 posto manje ulja, kao što je sam istakao tokom jednog od svojih javnih nastupa.

Zaboravlja Novalić odgovoriti i na pitanje zašto su za vrijeme njegovog mandata sve cijene otišle u nebo, a zašto to nije slučaj i s prosječnim plaćama koje iznose manje od 1.000 KM.

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za avgust 2021. godine iznosi 2.524,81 KM i za 454,02 KM je skuplja od potrošačke korpe za juli. Novalić, naravno, na društvenim mrežama nije objasnio građanima zašto im nisu dovoljne ni dvije prosječne plaće da bi podmirili samo osnovne potrebe svojih porodica.

Trebao bi Novalić odgovoriti i zašto je Federaciju BiH pretvorio u entitet u koji praktično niko ne želi investirati.

Naime, priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je tek 678,2 miliona KM, dok je Srbija imala 2,9 milijardi eura investicija, u Crnu Goru se slilo 663 miliona eura, a u Hrvatskoj su investicije iznosile milijardu i 304 miliona dolara.

NA VRH

Podijeli članak na