KOMENTAR DANA

Neodgovorne poruke

Građani imaju pravo odbiti da prime vakcinu, ali trebaju li zbog takvih odluka ispaštati drugi…

Alen Bajramović

Efendić: Covid propusnice vidi kao vid ograničavanja slobode kretanja, efekte vakcina kao nepouzdane

Foto: arhiv


Baš nekako u periodu kada crne brojke iz dnevnih medicinskih biltena u zapećak potisnu sve teoretičare zavjera i protivnike vakcinacije, odnekud izroni neki novi, do sada pritajeni antivakser, pa zatalasa ionako zbunjenu javnost.

Problem je kada bojkot vakcinacije zagovaraju korisnici društvenih mreža, ali još je veći kada to rade pojedinci poput Semira Efendića, načelnika jedne velike općine i predsjednika stranke koja će se sutra boriti za povjerenje birača i osvajanje vlasti, pa i u resoru zdravstva.

Dok cijeli svijet, uz pomoć Covid propusnica, nastoji suzbiti širenje zaraze koronavirusom, a pojedine države u bližem okruženju najavljuju potpuna zaključavanja nevakcinisanih građana, u danima kad državne institucije saopćavaju da smo tokom pandemije izgubili više od 12.000 ljudi, Efendić Covid propusnice vidi kao vid ograničavanja slobode kretanja, efekte vakcina kao nepouzdane, a svoje istomišljenike ohrabruje zagovarajući pravo na slobodu da biraju hoće li biti vakcinisani jer “koronu i dalje prenose i vakcinisani i nevakcinisani”?!

Ovako neodgovorne poruke u potpunoj su suprotnosti sa stavovima zdravstvenih stručnjaka, koji vakcine vide kao jedini način da se dejstvo virusa ublaži, da zbog njega ne umiremo i ne završavamo na respiratorima.

Njihovo iznošenje u javnost dalo bi se razumjeti da je ponuđeno neko drugačije rješenje, ali alternative imunizaciji stanovništva, kao jedinoj efikasnoj mjeri tokom svih pandemija do sada, trenutno nema.

Građani imaju pravo odbiti da prime vakcinu, ali trebaju li zbog takvih odluka ispaštati drugi? Delikatne odluke u jeku još jednog vala pandemije svakako neće donositi načelnici općina, već bi u njihovom kreiranju glavnu riječ trebali imati zdravstveni eksperti.    

NA VRH

Podijeli članak na