LIČNOST DANA

Andrej Gajić: Naučnik s druge planete

Član tima „National Geographica“ dokazao da ima nade za spas rijetkih ajkula

Al. B.

Gajić: Okončao višegodišnje istraživanje u Jadranu

Foto: Agencije


U sivilu bh. političke, ekonomske i društvene svakodnevice, pomalo nadrealno, kao s druge planete, izgleda priča o mladom naučniku Andreju Gajiću, njegovom timu i novom naučnom radu o bićima koja do sada najveći dio javnosti, pa ni naučne zajednice, nisu pretjerano zanimala. 

Osnivač Centra „Sharklab ADRIA“ i rukovodilac tima „Shark Tales“ pri „National Geographicu“ od maja 2015. do septembra ove godine istraživao je u Jadranu populaciju morskih prasaca, ajkula za koje se smatralo da su pred izumiranjem.

Naučno je dokazano da, ako se budu poštivale stručne preporuke, postoji nada za njihov opstanak. Zbog radosti s kojom doživljavamo njegove uspjehe, a ne šanse koju mu je ova država pružila, Andreja Gajića, mladića rođenog u Jajcu, smatramo našim, bh. naučnikom.

Andrej Gajić nagrađivani je naučnik, predavač, ronilac, ROV pilot i padobranac, zahvaljujući kojem su Neumski zaljev i kompletno Jadransko, ali i Sredozemno i Crveno more, posljednjih godina meta brojnih naučnih istraživanja koje finansiraju „National Geographic“ i „Discovery Channel“.

Više o temi Ličnost dana

LIČNOST DANA
Bakir Alispahić: Podmetanja crne liste
LIČNOST DANA
Đorđo Žujović: Obraz Srbije
NA VRH

Podijeli članak na