KOMENTAR DANA

Kako preživjeti

Ni na vidiku nema mjera kojima bi se, makar privremeno, ograničio rast cijena na tržištu

Tako su cijene hrane za protekli mjesec u odnosu na lanjski novembar, prema podacima Državne agencije za statistiku, porasle za čak 8,5 posto. Ilustracija

Piše: Meliha Smajkić

28.12.2021

U sveopćoj političkoj krizi i raspravama o tome hoće li biti sukoba i kako bi država trebala biti uređena potpuno izmiču ključna pitanja poput jednostavnog - kako preživjeti i dočekati sutra?

Jer cijene svih proizvoda, skoro iz dana u dan, ubrzano rastu. Posebno divljaju cijene hrane, pa svjedočimo situaciji da kilogram maslaca plaćamo poput kavijara.

Tako su cijene hrane za protekli mjesec u odnosu na lanjski novembar, prema podacima Državne agencije za statistiku, porasle za čak 8,5 posto.

No, statistika je jedno, a subjektivna potrošačka ocjena nešto sasvim drugo, jer upravo vrtoglavo rastu cijene onih proizvoda koje trebamo svaki dan - hljeba, mlijeka, ulja, mesa, voća, povrća...

Brojni bh. građani doveli su se u situaciju da svoja primanja u cijelosti izdvajaju za hranu i osnovne potrepštine, a ovakav skok cijena duboko pogađa one koji imaju ispodprosječna primanja. Nažalost, takvih je u ovoj zemlji najviše.

Stručnjaci ukazuju na to da je famozni puzajući rast cijena najčešće neopravdan, a da su ovakve situacije svugdje u svijetu crveni alarm za strukture vlasti.

Nažalost, slično kao sa zdravstvenom krizom koju proživljavamo, svjedočimo tome da naša aktuelna vlast nema adekvatan odgovor na sve izraženije divljanje cijena.

Štaviše, ponašaju se kao da oni uopće nisu adresa za rješavanje ovog problema i na sceni je potpuno ignoriranje izuzetno teškog socijalnog položaja građana.

Ni na vidiku nema mjera kojima bi se, makar privremeno, ograničio rast cijena na tržištu, a poticanje rasta plaća radnicima za naše vladajuće je nezamislivo. Jer, dok su njihovi novčanici bezobrazno puni, najlakše je stegnuti kaiš građanima.

I, dok rast cijena egzistencijalno ugrožava sve bh. građane, dotle se duboko potvrđuje to da su etnokratske elite svrha samima sebi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.