KOMENTAR DANA

Što te tako zovu?

Iščašen od vremena i sve radikalnije destabilizacije u BiH, pred svjetskom javnošću premijer KS uvrijedio je sve Sarajlije, a najteže - borce

Edin Forto: Za ugledni britanski list „Guardian“ govorio je o šundu, turbofolku i seljacima koji su dobili rat. arhiv

Piše: Ema Maslo

12.1.2022

Dok četnici pucaju po džamijama, postrojavaju specijalne jedinice, proslavljaju neustavne datume, prijete otcjepljenjem, novim genocidom, zazivaju duhove prošlosti, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naše stranke Edin Forto za ugledni britanski list „Guardian“ govorio je o šundu, turbofolku i seljacima koji su dobili rat!

Ono što mu se ne može oprostiti i što je mnogo teže od njegove iščašenosti od vremena i aktuelnog stanja u državi, to je što je uvrijedio čast i dostojanstvo boraca Armije RBiH, ali i šehida i ratnih vojnih invalida, koji su živote i dijelove tijela dali u odbrani BiH.

No, sudeći prema njegovoj „odbrani“, čini se samo da domaća javnost nije shvatila šta je on rekao. Očigledno se još nije zapitao da nije, možda, do njega, do njegovog neznanja i nesnalaženja u javnom prostoru.

Izrekao je do sada Forto masu nebuloza, a onda nam po tri puta objašnjavao šta je mislio. Ovaj put, da svima pojasni, uključio se i Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde, stranke koja je omogućila Forti da bude premijer ovog kantona.

Svojim intervjuom za ugledni časopis "Guardian" premijer KS samo je još jednom potvrdio da nikada nije ni trebao obnašati ovako važnu funkciju. Svjetskoj javnosti pojasnio je kakvi smo mi seljaci, a da je lider, umjesto toga, ponudio bi neku konkretnu viziju kako da ovaj grad postane centar regiona i da doživi kulturni preporod tako što će dobiti rat protiv šunda. Da ima kapaciteta, shvatio bi da i ta borba ne može bez osvrta na aktuelnu destabilizaciju BiH.

Zato, premijeru, rokeru, urbani liku, ako imaš obraza i časti, bez obzira na temu, dat ćeš ostavku jer si pred očima svjetske javnosti pljunuo na Sarajevo i jer ti većina Sarajlija, ovakvih kakvi jesu, pejorativno poručuje da si ona riječ koja počinje na “š”, a završava sa “k”. U sredini je “upa”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.