KOMENTAR DANA

Stabilna valuta

To i jeste bio cilj Centralne banke BiH još od njenog formiranja

Naša marka svima draga, bez obzira na to u kojem entitetu živjeli. Ilustracija

Alen Bajramovic
Piše: Alen Bajramović

10.2.2022

Dok se suočava s rezultatima reformi u gotovo svim oblastima, od obrazovanja, pravosuđa, odbrane, do Javnog RTV servisa, teško je oteti se dojmu da je ona u finansijskom sistemu jedna od uspješnijih. Suočavali smo se s političkim, ekonomskim, živimo u godinama globalne zdravstvene krize, ali stabilnost bosanskohercegovačke valute nikada nije dolazila u pitanje.

To i jeste bio cilj Centralne banke BiH još od njenog formiranja, obaveza koja proističe iz Ustava i zakona o njenom formiranju, ali mnogo je zakona u ovoj zemlji prekršeno, previše toga je nestabilno, pa snažnu utjehu predstavlja podatak da nam je valuta stabilna, a naša marka svima draga, bez obzira na to u kojem entitetu živjeli.

Zahvaljujući sistemu valutnog odbora, Centralna banka ne može štampati novac bez pokrića, svaka u promet plasirana marka mora biti „pokrivena“ stranom valutom i zlatom, kurs KM čvrsto je vezan uz euro, a sve rezerve su u bankama eurozone.

Prema posljednjim podacima iz Centralne banke BiH, devizne rezerve BiH su stabilne, a čine ih i oko tri tone zlata na računu u banci u Švicarskoj. Ukupna vrijednost deviznih rezervi iznosi 16,1 milijardu KM, a od prošle godine su i veće za 2,6 milijardi KM.

Bez obzira na sve limite ovakvog oblika monetarne politike, pa i činjenicu koju primjećuju pojedini ekonomski analitičari - da se stanje rezervi zlata ne mijenja još od 2013. godine, dok ostale zemlje zlato kupuju po nižim cijenama pa prodaju u povoljnom momentu i zarađuju, povjerenje privrede i potencijalnih investitora u stabilnu domaću valutu od izuzetne je važnosti.

To što ih građani nemaju dovoljno, što im je za svakodnevni život potrebno sve više konvertibilnih maraka, što su one nepravedno raspoređene, drugi je par rukava. Odgovornost je to onih koji ne žele stabilnost, razvoj i napredak, već svaku priliku koriste za novu, dublju krizu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.