KOMENTAR

Sekino jato

Najmoćniji mehanizam Sebije Izetbegović je činjenica da su članovi Upravnog odbora KCUS-a njeni poslušnici

Sebija Izetbegović. Arhiv

Piše: Ema Maslo

23.4.2022

Otkad je Sebija Izetbegović imenovana za direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), pod plaštom politike supruga Bakira Izetbegovića i SDA, pod punu kontrolu stavila je tri glavna stuba zdravstva u Kantonu Sarajevo - KCUS, Medicinski fakultet i Ljekarsku komoru.

Sve je počelo 2016. godine, kada se prvo obračunala s neistomišljenicima posluživši se različitim metodama, od zastrašivanja do omalovažavanja. Više niko i ne zna broj uglednih stručnjaka koji su napustili KCUS otkad je palica u ruci Sebije Izetbegović.

S druge strane, radnici koji su velikodušno klimali glavama i srčano aplaudirali na svaku njenu izgovorenu riječ nagrađivani su zbog svoje poslušnosti.

Sve ovo je postignuto kroz širok dijapazon ovlaštenja prve dame u Bošnjaka i širokogrudnost finansijera okupljenih oko SDA. Njen svakako najmoćniji mehanizam je činjenica da su članovi Upravnog odbora KCUS-a njeni poslušnici i kao takvi su podržali sve njene postupke i odluke bez obavljanja onoga zbog čega su tu - nadzora.

Svoje nezakonito djelovanje, kako tvrdi i ministar zdravstva KS Haris Vranić, nastavila je i prilikom posljednjeg imenovanja Upravnog odbora od Vlade FBiH. Zbog svega Vlada KS, koja je jedan od osnivača i koja izdvaja silne pare za ovu ustanovu, pokrenut će tužbu pred nadležnim pravosudnim organima.

Naime, Vlada FBiH, očigledno nakon aminovanja direktorice Izetbegović, imenovala je UO KCUS-a, među kojima je, uime Vlade KS, imenovana samo Lejla Brčić, ali ne i drugi prijedlog Vlade KS Ilma Mehić-Jusufbašić. Inače, Vlada KS trebala bi imati tu svoja dva člana.

Također, više od dva imenovana člana su iz KCUS-a, a u zakonu piše da moraju biti iz reda zdravstvenih radnika. Imenovane su bliske prijateljice direktorice, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u.

Na ovaj način nastavljeno je bahaćenje i vladanje silom nad najvećom zdravstvenom ustanovom, a ono što je najgore - ispaštaju pacijenti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.