KOMENTAR DANA

Svi sretni, zakona nema

Sjednica Doma naroda otkazana, ali koalicioni partneri SDA i HDZ nemaju razloga za brigu

Fijasko s izmjenama Izbornog zakona na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je bilo lako predvidjeti. Avaz

Piše: Sedin Spahić

27.4.2022

Zbog nedostatka kvoruma otkazana je sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se trebalo raspravljati o HDZ-ovom prijedlogu izmjena Izbornog zakona. Tradicionalni partner HDZ-a SDA odlučio je bojkotirati ovu sjednicu.

Fijasko s izmjenama Izbornog zakona na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je bilo lako predvidjeti.

Ove izmjene su se shvatile kao HDZ-ov popis želja, za koji su i oni sami bili svjesni da ne može dobiti potrebnu podršku, a i sam je Dragan Čović na konferenciji za medije, nakon najave da je ova inicijativa puštena u proceduru, rekao da ne očekuje da će proći.

Cilj puštanja u proceduru ovakvog prijedloga očigledno nije bio da on prođe, nego da se napravi još jedan folklor u kojem su svi koalicioni partneri zadovoljni.


Sedin Spahić. Avaz

SDA i njen lider Bakir Izetbegović su pokušali da se iskažu kao branioci institucija, HDZ je pokušao predstaviti svom biračkom tijelu da Sarajevo nije spremno na dogovor, a Dodik se, vjerovatno, smješka jer HDZ optužuje SDA za blokadu institucija.

Predstava se nastavlja i danas, za kada je ponovo zakazana sjednica s istom tačkom dnevnog reda, gdje se očekuje isti scenarij pun teških riječi, a onda već sutra imat ćemo normalno funkcioniranje vlasti ove dvije stranke širom lokalnih zajednica, kantona, na nivou entiteta, a kada se budu birala kadrovska rješenja, i na nivou BiH.

Svi sretni, a izmjena Izbornog zakona nema.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.