KOMENTAR DANA

Dokad više "nikad više"

Je li vrijeme da ovo društvo zaštiti svoju djecu, da im ponudi neku sigurnost i oštro sankcionira sve divljake za volanom

Dobrinja: Nedavno nesavjesni vozač udario muškarca, a potom i dijete. Avaz

Piše: Ema Maslo

20.5.2022

Svakodnevno na cestama širom Bosne i Hercegovine dolazi do saobraćajnih nesreća u kojima stradaju djeca, a ima li veće opomene za društvo od činjenice da tim nedužnim bićima u trenutku biva prekinuto djetinjstvo, u najčešćoj mjeri, nemarom i bahatošću pojedinaca koji siju smrt na cestama.

Koliko puta do sada smo se ježili gledajući majčine suze, očevu agoniju, slušajući vriske braće i sestara, drugara koji su gledali svoje najdraže pod točkovima automobila, poput nedavnog slučaja na Dobrinji, kada je dječak teško povrijeđen ispred svoje zgrade, ili slučaja Alija Bešića, koji je nastradao vraćajući se iz škole.

Primjera je puno, a bahatih maloumnika koji divljaju za volanom ne mareći što mogu promijeniti sudbinu jedne porodice - još i više.

Koliko puta do sada smo čuli: „Nikad više da se ne ponovi ovakva tragedija.“ Je li vrijeme, konačno, da se istinski kaže „nikad više“? Je li vrijeme da zaštitimo našu djecu, da im, koliko-toliko, ponudimo neku sigurnost dok se vraćaju iz škola ili se bezbrižno igraju ispred svojih zgrada ili kuća, da ne strahuju da će neki luđak koji divlja za volanom naletjeti na njih?

Nerijetko prekršioci zakona u saobraćaju prođu s mizernim kaznama. Za brzine koje nisu primjerene za autoput, a ne naseljena mjesta, plate 50-ak maraka, ubice bivaju puštene na slobodu, bez obzira na to što su ugasili život jednog djeteta ili majke koja je kući ostavila nejaka čeda...

Umjesto da imamo jake zakone koji se provode u djelo, građani nemaju nikakvu zaštitu, a s povećanjem broja vozila bez adekvatnog razvoja saobraćajne infrastrukture i bez istinske borbe protiv najtežih prekršaja u saobraćaju stepen ugroženosti svih na cesti bit će, nažalost, sve viši.

Jednostavnim poređenjem kaznenih odredbi u BiH i zemljama okruženja i u najbližim zemljama EU može se uočiti da su kazne za iste prekršaje u tim zemljama veće i više od 10 puta za neke prekršaje. Iznosi novčanih kazni za neke najteže prekršaje kod nas su zaista na mizerno niskom nivou.

Budala za volanom će uvijek biti, ali ova država i društvo konačno moraju poslati odlučne poruke da takvo što nikada više neće biti tolerirano.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.