LIČNOST DANA

Hazim Kukuruzović: Kad možeš da trčiš

Jedan od najstarijih aktivnih trkača u državi

Kukuruzović: Kaže da ga sport čini sretnim. Avaz

Piše: Al. B.

26.5.2022

Iako je zakoračio u devetu deceniju, Hazim Kukuruzović iz Gradačca uživa u svojoj drugoj mladosti, voli planinariti, trčati, rolati i skijati. Jedan od najstarijih aktivnih trkača u državi do sada je istrčao više od 40 zvaničnih utrka, prošao oko 30 skijaških veleslaloma, osvojio brojne planinske vrhove, a godišnje prepješači u prosjeku oko 2.000 kilometara.

Kaže da ga sport čini sretnim te da je to najbolji antidepresiv, a recept ovog 81-godišnjaka u vremenima kada sve oko nas predstavlja stres čini se savršenim za mnoge od nas. Hazim praktično trči cijeli svoj život, još od djetinjstva, kada je iz rodne Mionice često trčao do škole u Kukuruzovićima, u gimnaziji je igrao rukomet, pobjeđivao na školskim takmičenjima u trčanju, a tokom studija u Beogradu priključio se tamošnjem atletskom klubu.

Sport i atletika ostali su njegova ljubav, uprkos činjenici da je završio Mašinski fakultet i veći dio života proveo u fabrikama motora i mjenjača.

U zdravom tijelu zdrav je i duh, kaže stara latinska, pomalo zaboravljena poslovica, kojoj vrijedi dodati i Hazimove preporuke - trčim jer volim biti zdrav, kad možeš da sjediš, nemoj ležati, kad možeš da hodaš, nemoj sjediti, kad možeš da trčiš - ne hodaj!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.