KOMENTAR DANA

Ćosić iz Hrvatske

Očigledno je da se nešto kuha i da će prvu priliku i političku slabost biti spremni iskoristiti za prekrajanje BiH

Milanović: Njegove izjave i dokumenti HAZU nisu spontani. Agencije

Danijal Hadžović

27.5.2022

Memorandum SANU izradila je Srpska akademija nauka i umjetnosti između 1985. i 1986., kao strateški program srpske inteligencije. U tadašnjim društvenim okolnostima ovaj dokument izazvao je duboki društveni potres.

Potpuno napuštajući dotad zvaničnu socijalističku i jugoslavensku matricu, autori memoranduma pisali su iz rigidno nacionalističkih pozicija. Temeljna ideja dokumenta bilo je pozivanje na reorganizaciju jugoslavenske države, tvrdeći da decentralizacija vodi dezintegraciji, da su Srbi diskriminirani te da, što je posebno zlokobno zvučalo, granice Srbije treba prekrojiti tako da uključe sve Srbe u jednu republiku.

Ono što je zlokobno zvučalo, ubrzo će dobiti zločinačku realizaciju pod vodstvom Slobodana Miloševića, koji će razoriti Jugoslaviju i uime stvaranja “velike Srbije” oko 150.000 ljudi otjerati u smrt. Srbija na kraju neće postati veća, nego će ostati i bez Kosova.

Ovih dana Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izdala je dokument kojim bi „preuređivali BiH“, a, osim insistiranja na osiguravanju Hrvatima da izaberu jednog člana Predsjedništva, što su uobičajeni zahtjevi hrvatske politike, pozivaju i na formiranje trećeg entiteta u BiH.

Podsjetimo da je prethodno HNS, na čijem je čelu Dragan Čović (HDZ), donio zaključak o “teritorijalnoj reorganizaciji BiH”, kojim poziva na formiranje trećeg entiteta, a što je podržao i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Naravno, kao ni zloglasni Memorandum SANU, ni posljednje hrvatske nacionalističke nasrtaje na BiH ne treba uzeti olako ili pomisliti da su pozivi na hrvatsku samoorganizaciju, Milanovićeve izjave i dokumenti HAZU spontani i nekoordinirani.

Očigledno je da se nešto kuha i da će prvu priliku i političku slabost biti spremni iskoristiti za prekrajanje BiH. Hoće li i međunarodna zajednica biti spremna na to odlučno odgovoriti i spriječiti svaki pokušaj kao i s „hrvatskom samoupravom“ 2001. godine? I imaju li probosanske stranke i snage plan šta same mogu i trebaju učiniti, u skladu s Ustavom i zakonom, da zaštite teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH?

Iskreno se nadam da na ova pitanja postoje spremni odgovori jer vremena za njihovu pripremu sve je manje.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.