KOMENTAR DANA

Ubijena Bosna

Granice nam malo vrijede ako u okviru njih nema Bosne

Nacionalizam ubija. Arhiv

Piše: Danijal Hadžović

31.5.2022

Prije nekoliko dana u srednjoj školi u Milićima pretučen je bošnjački dječak na nacionalnoj osnovi. Bošnjački političari na to su reagirali nemoćnim pisanjem saopćenja, no zapravo malo toga mogu učiniti da Bošnjake u manjem entitetu zaista i zaštite.

U Zapadnohercegovačkom kantonu jučer je bio neradni dan. Zbog čega? Pa, zbog Dana državnosti susjedne Hrvatske. Oni se ponašaju kao da su dio te države, a ne Bosne i Hercegovine. I niko im ništa ne može.

I dok Bakir Izetbegović izjavljuje da se on za Bosnu ne boji dok god su džamije pune, istina je da Bosne danas jedino i ima na onim teritorijama na kojima možemo vidjeti džamiju, tačnije na otprilike trećini teritorije na kojoj su bile jedinice Armije RBiH. Ostale dvije trećine formalno su u Bosni i Hercegovini, no i dušom i politikom žive u Srbiji odnosno Hrvatskoj.

Tu ne možete vidjeti bosanska obilježja, bosanski državni duh niti bilo kakvu identifikaciju s državom Bosnom i Hercegovinom.

Porazna je spoznaja da je 1996. više Bosne i Hercegovine bilo i u Banjoj Luci i u zapadnoj Hercegovini, da ne spominjemo srednju Bosnu, nego što je danas ima. Osim SDA, nekoć je i SDP u RS, samostalno, sa Srbinom Slobodanom Popovićem na čelu, uspijevao biti parlamentarna stranka.

Danas ujedinjena lista svih probosanskih stranaka u RS jedva cenzus prelazi. Nekoć je HDZ u hrvatskim općinama imao snažnu opoziciju, pa čak i probosanske građanske snage u većinski hrvatskim sredinama koje su mu se suprotstavljale.

U posljednjih petnaestak godina SNSD i HDZ su područja kojima su vladali potpuno očistili od bosanske državne idejne supstance i duha. Probosanske snage nisu ništa učinile da to spriječe.

SDA je svoju politiku bazirala na fildžan, područja u kojima su džamije pune, i to samo pod uvjetom da su zaista pune. Građanske bosanske snage i dalje se kunu u multietničku i cjelovitu BiH, ali njihova borba završava na filozofiranju po sarajevskim kafićima i pretplaćenim NGO radionicama.

Željko Komšić, kao veliki borac za građansku BiH i hrvatski član Predsjedništva, nije izvjesno da je ikada posjetio ijedno većinski hrvatsko mjesto.

Bosna i Hercegovina će opstati kao država, u postojećim granicama. No, granice nam malo vrijede ako u okviru njih nema Bosne.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.